Splošno

Za sistem Navigator V BMW Motorrad nisem prejel navodil za uporabo. Kje jih lahko dobim?
Povežite sistem Navigator V in računalnik s priloženim kablom USB. Navodila za uporabo so shranjena kot PDF v mapi »OwnersManual« (Uporabniški priročnik) ali na strani sistema Navigator V v razdelku »Downloads« (Prenosi).
Obstajata dva različna paketa sistema Navigator V. Kakšna je razlika?
Razlika je jasna: različica za pripravo navigacije ne vključuje nosilca s 4 upravljalnimi gumbi, saj je nosilec nameščen že v tovarni.
Ali je mogoče razširiti notranji pomnilnik sistema Navigator V BMW Motorrad?
Da. Naprava ima režo za kartico micro-SD za zemljevide do 64 GB (pomnilniška kartica SDXC). Prostor na kartici lahko uporabite za shranjevanje dodatnih zemljevidov ali datotek MP3. Kartice SD morajo biti oblikovane po datotečnem sistemu FAT32. Oblika zapisa exFAT ni podprta.
Pomnilniško kartico z največ koliko prostora lahko uporabim v napravi Navigator V BMW Motorrad?
Naprava ima režo za kartico micro-SD za zemljevide do 64 GB (pomnilniška kartica SDXC). Prostor na kartici lahko uporabite za shranjevanje dodatnih zemljevidov ali datotek MP3. Kartice SD morajo biti oblikovane po datotečnem sistemu FAT32. Oblika zapisa exFAT ni podprta.
Ali lahko kupim dodatne zemljevide, ki niso priloženi napravi Navigator BMW Motorrad?
Da, v napravi navigator V lahko uporabljate vse zemljevide, ki jih ponuja družba Garmin ali so na voljo za naprave Garmin. Dodatne zemljevide lahko kupite pri družbi BMW Motorrad ali Garmin. Na spletnem mestu družbe Garmin si lahko ogledate seznam razpoložljivih zemljevidov.
Na zemljevidu sem opazil napako. Komu lahko prijavim napako, da se jo popravi?
Napake na zemljevidih lahko za nadaljno obravnavo sporočite družbi Garmin prek programa Base Camp. To storite tako, da povežete napravo Navigator V z računalnikom in odprete program Base Camp. Napako prijavite s klikom na zemljevid z desno tipke miške v možnosti »Report map error« (Prijavi napako na zemljevidu).
Ali lahko uporabljam napravo Navigator V BMW Motorrad ločeno od motornega kolesa, npr. v avtomobilu?
Če želite Navigator V uporabljati tudi v avtu, potrebujete avtomobilski komplet, ki vključuje nosilec z vgrajenim zvočnikom, držalo za namestitev na vetrobransko steklo in povezovalni kabel. Ti elementi so del izvirne dodatne opreme BMW s kataloško številko 77 52 8 544 460.
Imam že avtomobilski komplet za napravo Navigator IV. Ali ga lahko uporabljam tudi za napravo Navigator V?
Načeloma je to izvedljivo. Naprava Navigator V se prilega držalu, deluje pa tudi napajanje baterije. Vendar pa v nasprotju z napravo Navigator IV, Navigator V nima vgrajenega zvočnika. Avtomobilski komplet za napravo Navigator IV prav tako nima zvočnika, kar pomeni, da ne boste mogli slišati glasovnih obvestil. Zato je bolje, da skupaj z napravo Navigator V uporabljate ustrezen avtomobilski komplet z vgrajenim zvočnikom.
Zakaj moram ob vsakem vklopu naprave Navigator V potrditi, da soglašam s pogoji licence?
Potrditev soglasja s pogoji licence se zahteva, dokler naprava ne sprejme satelitskega signala in se njen položaj ne spremeni. Po prvi vožnji, pri kateri boste uporabili napravo Navigator, vam ne bo treba več potrjevati soglasja s pogoji. Zgolj sprejem signala ne zadostuje. Spremeniti se mora tudi položaj naprave Navigator.
V napravo Navigator V sem prek programa BaseCamp prenesel nekaj poti, ki jih ne potrebujem več. Čeprav v napravi poti izbrišem, se te znova pojavijo po ponastavitvi. Kako lahko poti dokončno izbrišem?
Pri prenosu s programom BaseCamp se poti in priljubljene nastavitve trajno shranijo v napravo. Če želite trajno in nepreklicno izbrisati vse poti in priljubljene nastavitve iz naprave Navigator, to najprej opravite v napravi tako, da izbrišete vse poti in priljubljene nastavitve v ustreznih menijih. Nato napravo povežitve z računalnikom in izbrišite vse datoteke v podmapi /GPX, kjer so shranjene vse poti in priljubljene nastavitve.
Kaj je vodilo LIN?
Vodilo LIN (asinhroni zaporedni vmesnik) je najnovejši in najbolj splošno uporaben serijski komunikacijski sistem za vozila. Gre za odprti standard v okviru področnega krmilnega omrežja (CAN) in se uporablja, ko postane uporaba tehnologije vodila za računalniški prenos podatkov (vodila CAN) časovno zamudna. LIN omogoča enostavno komunikacijo pametnih senzorjev in aktuatorjev, ki ne potrebujejo pasovne širine in prilagodljivosti omrežja CAN.
Kaj pomeni TMC?
TMC je kratica za »Traffic Message Channel«, ki pomeni kanal za prometna sporočila. Različni oddajniki, vključno z radijskimi postajami, prenašajo prometna sporočila prek TMC-ja (kanala za prometna sporočila). Informacij TMC ni mogoče sprejemati prek radijskega signala, vendar jih je mogoče dekodirati z ustreznimi sprejemniki. Informacije lahko nato na primer samodejni načrtovalnik poti uporabi, da se pri načrtovanju poti izogne gneči in nevarnostim.
Kaj pomeni »Text-to-Speech«?
»Text-to-Speech« (pretvorba besedila v govor) je predvsem funkcija, ki uporabniku naprave Navigator V omogoča več udobja. Glasovno obvestilo vsebuje navodila za pot, pa tudi ime ceste. Tako je manj možnosti, da bi se zmotili pri zavijanju, in navigacija postane enostavnejša. Vsa prejšnja glasovna obvestila so bila predhodno prebrana in posneta. Posamezna glasovna obvestila so bila nato sestavljena iz ustreznih delov in predvajanja uporabniku. Če bi želeli uporabiti predhodno prebrana in posneta imena cest, bi bilo treba digitalizirati vsa imena cest, ki so na zemljevidih, kar pa je zaradi obsega kartografskega gradiva nemogoče. Funkcija pretvorbe besedila v govor pa dejansko prebere besedilo in pri tem posnema človeški glas. Funkcija torej za delovanje ne potrebuje predhodnih posnetkov, saj ve, kako naglasiti posamezno črko, zlog in njihove kombinacije. Končni rezultat je obvestilo, ki uporabniku znatno olajša navigacijo.

Splošno o povezavi Bluetooth

Katere naprave lahko prek povezave Bluetooth povežem z napravo Navigator V?
Z napravo Navigator V BMW Motorrad je mogoče povezati komunikacijske sisteme Bluetooth, mobilne telefone, pametne telefone in druge naprave Navigator V.
Ali lahko uporabljam predvajalnik predstavnosti v napravi Navigator V BMW Motorrad tudi brez slušalk s tehnologijo Bluetooth, npr. prek kabla?
Ne, to ni mogoče. Predvajalnik predstavnosti v napravi Navigator V BMW Motorrad deluje le, ko so slušalke z možnostjo A2DP povezane prek tehnologije Bluetooth. Če nobene slušalke s tehnologijo Bluetooth niso povezane, naprava Navigator V BMW oddaja glasovna obvestila prek kabla zvočnega sistema BMW Motorrad.
Ali lahko poslušam glasovna obvestila naprave Navigator V BMW Motorrad tudi brez uporabe komunikacijskega sistema Bluetooth?
Da, to je mogoče. Pri motornih kolesih K 1600 GT, K 1600 GTL in R 1200 RT so glasovna obvestila predvajanja, ko je vzpostavljena povezava z izbirno dodatno opremo zvočnega sistema prek zvočnikov na motornem kolesu. Če uporabljate avtomobilski komplet za napravo Navigator V BMW Motorrad (kataloška številka 77 52 8 544 460), so glasovna obvestila predvajana prek zvočnikov v držalu za namestitev naprave v vozilu.
Katere podatke je mogoče izmenjati med napravama Navigator V BMW Motorrad prek tehnologije Bluetooth?
Priročno in uporabno: Bluetooth omogoča izmenjavo poti in priljubljenih nastavitev. Pri prenosu poti lahko pride do rahlega odstopanja poti, če na obeh napravah ni naložen enak cestni zemljevid. Pot je namreč vedno preračunana glede na podatke zemljevida v posamezni napravi.
Ali prenos podatkov prek tehnologije Bluetooth deluje tudi med napravama Navigator V in Navigator IV oziroma med napravama Navigator V in Navigator Adventure?
Ne, prenos podatkov s tehnologijo Bluetooth med napravama Navigator IV in Navigator V ni mogoč, saj ima naprava Navigator V novejši notranji sistem za shranjevanje poti (z imenom Trips), ki ni združljiv s sistemom naprave Navigator IV. Prenos podatkov s tehnologijo Bluetooth v napravo Navigator Adventure ni mogoč, ker ta naprava ne podpira tehnologije Bluetooth. Prenos podatkov med napravama Navigator Adventure poteka prek standarda ATN.

Komunikacija prek tehnologije Bluetooth

Ali je mogoče združiti napravo Navigator V BMW Motorrads s komunikacijskih sistemom BMW Motorrad?
Da, Navigator V ima vgrajen vmesnik Bluetooth. Zato lahko Navigator V uporabljate skupaj s komunikacijskim sistemom BMW Motorrad. To torej pomeni, da bodo glasovna obvestila iz naprave Navigator V brezžično prenesena v čelado BMW Motorrad. Pri tem notranja telefonska zveza med čeladama BMW Motorrad ne bo prekinjena. Glasovna obvestila se prenesejo le v eno čelado (voznikovo). Če je poleg naprave Navigator V povezan še mobilni telefon, ki omogoča povezavo Bluetooth, je telefon povezan neposredno z napravo Navigator V in ne s čelado. Priročno ga lahko upravljate prek naprave Navigator V. Številka dohodnega klica se bo izpisala na zaslonu naprave Navigator V. Navigator V vam omogoča, da klice sprejmete ali zavrnete. Prek naprave pa lahko tudi vnesete številko. Pri tem naprava Navigator V deluje kot tipkovnica.
Ali je mogoče komunikacijske sisteme Bluetooth drugih proizvajalcev uporabiti skupaj z napravo Navigator V BMW Motorrad?
Da, načeloma je to izvedljivo. Vendar ne moremo zagotoviti, da pri delovanju ne bo težav. Za optimalno delovanje priporočamo uporabo komunikacijskega sistema BMW Motorrad.
Kaj moram storiti, da povežem Navigator V BMW Motorrad s komunikacijskim sistemom BMW Motorrad?
V ustreznih navodilih za uporabo je opisan postopek povezave naprav s tehnologijo Bluetooth s komunikacijskim sistemom BMW Motorrad in napravo Navigator V.
Ali je mogoče napravo Navigator V BMW Motorrad povezati z voznikovo čelado prek tehnologije Bluetooth, če je naprava prek notranje telefonske zveze že povezana s sovoznikovo čelado?
Da, to je mogoče. Vendar pa je glasovna obvestila in glasbo iz predvajalnika predstavnosti mogoče slišati le v eni čeladi. Če želite Navigator V uporabljati z dvema komunikacijskima sistemoma BMW Motorrad, morate napravo najprej povezati s čelado (voznikovo). Drugo čelado povežete s prvo, kot je opisano v navodilih za uporabo komunikacijskega sistema BMW Motorrad. Notranja telefonska zveza deluje neprekinjeno tudi med glasovnimi obvestili iz naprave Navigator V.
V čelado sem namestil komunikacijski sistem BMW Motorrad, vendar ne morem uravnavati glasnosti s kontrolnikom MMC.
Za uravnavanje glasnosti komunikacijskega sistema BMW Motorrad s kontrolnikom MMC potrebujete najnovejšo različico v250 programske opreme komunikacijskega sistema BMW Motorrad. Programska oprema je na voljo brezplačno pri pooblaščenem prodajalcu motornih koles BMW.
Ali lahko uporabljam kontrolnik MMC za nastavitev glasnosti na modelu R 1200 GS, če čelade s tehnologijo Bluetooth ni proizvedel BMW?
Ne. Za uporabo kontrolnika MMC za nastavitev glasnosti potrebujete čelado s tehnologijo Bluetooth, ki omogoča oddaljeni nadzor glasnosti. Oddaljeni nadzor prek kontrolnika MMC podpira le komunikacijski sistem BMW Motorrad.
Če uporabljam Navigator V BMW Motorrad skupaj s sistemom notranje telefonske zveze v čeladi, ob vsakem pritisku gumba ali dotiku zaslona zaslišim zvok. Kako se lahko temu izognem?
Če Navigator V uporabljate skupaj s komunikacijskim sistemom BT, vam priporočamo, da izklopite zvok tipk in zvok ob dotiku zaslona. To lahko storite tako, da na osnovni strani v napravi Navigator V pritisnete »Volume« (Glasnost). Na naslednji strani v zgornjem levem kotu pritisnite ikono ključa. Če želite izklopiti zvok tipk, odstranite zeleno puščico s pritiskom možnosti »key tones« (Zvoki tipk).

Mobilni telefon s povezavo Bluetooth

Mobilni telefon lahko z napravo Navigator V povežem le za kratek čas (pribl. 10 sekund), potem je povezava prekinjena. Zatem se prikaže sporočilo o napaki v napravi Navigator V. Povezava prek aplikacije Smartphone Link pa deluje brez težav. Zakaj se to dogaja?
Ker Navigator V nima vgrajenih zvočnikov, se to sporočilo prikaže, če na voljo ni nobenega izhodnega zvočnega medija. Telefon lahko torej povežete le, če ste povezali tudi slušalke ali čelado s tehnologijo Bluetooth ali avtomobilski komplet (pri katerem mora biti priključeno napajanje). Povezava pametnega telefona prek povezave Bluetooth seveda vedno deluje tudi brez povezanih slušalk ali avtomobilskega kompleta.
Ali lahko slišim govorna obvestila iz naprave Navigator V BMW Motorrad med telefonskim klicem?
Če telefonski klic poteka prek naprave Navigator V in povezanega mobilnega telefona s tehnologijo Bluetooth, so glasovna obvestila iz naprave Navigator V zadržana v dobro telefonskega klica. Vendar pa se med telefonskim klicem ob novih navodilih za smer oglasi opozorilni zvočni signal. Navodila za smer so hkrati prikazana na zaslonu naprave Navigator V.
Pametni telefon in komunikacijski sistem BMW Motorrad sem povezal prek povezave Bluetooth z napravo Navigator V BMW Motorrad. Ali lahko predvajam glasbo iz pametnega telefona?
Ne, to ni mogoče. Navigator V BMW Motorrad ne more predvajati nobene glasbe prek povezave Bluetooth. Namesto tega vam priporočamo, da uporabite predvajalnik predstavnosti, ki je vgrajen v napravo Navigator V BMW Motorrad.

Priprava navigacije

Kakšna je razlika pri pripravi navigacije med motornima kolesoma K 1600 GT/GTL in R1200 GS?
Priprava navigacije pri motornih kolesih K 1600 GT/GTL in R 1200 GS je zelo podobna in temelji na isti tehnologiji. Vendar večfunkcijski kontrolnik pri modelu R 1200 GS neposredno nadzira napravo Navigator V. Medtem ko večfunkcijski kontrolnik pri modelu K 1600 GT/GTL nadzira instrumentno enoto, ki pošilja kratke ukaze v napravo Navigator V.
Ali potrebujem posebno različico naprave Navigator V BMW Motorrad za pripravo navigacije pri modelu R 1200 GS?
Ne, pri modelu R 1200 GS ne potrebujete nobene posebne različice naprave Navigator V BMW Motorrad. Na voljo sta namreč dve različici naprave Navigator V. Različica za pripravo navigacije ne vsebuje nosilca s 4 upravljalnimi gumbi, saj je ta že nameščen na motorno kolo R 1200 GS.
Ali je elemente priprave navigacije za model R 1200 GS mogoče namestiti tudi pozneje?
Priprava navigacije vključuje večfunkcijski kontrolnik, namestitveni nosilec in nosilec nad instrumentno enoto. Posamezne elemente je mogoče namestiti tudi kasneje.
Ali lahko namestim pripravo navigacije z večfunkcijskim kontrolnikom tudi na motorno kolo R 1200 GS, izdelano pred letom 2013?
Ne, to ni mogoče. Namestitveni komplet za navigacijo zahteva vodilo LIN. Na modelih R 1200 GS, izdelanih pred letom 2013, ta ni na voljo.
Ali lahko napravo Navigator V namestim pozneje, tudi če sem motorno kolo R 1200 GS naročil brez namestitvenega kompleta za navigacijo?
Da, Navigator V s priloženim nosilcem s 4 upravljalnimi gumbi lahko uporabljate tudi pri modelu R 1200 GS. Pri namestitvi je obvezna uporaba nosilca nad instrumentno enoto.
Imam že Navigator IV. Ali lahko uporabljam to napravo pri modelu R 1200 GS s pripravo navigacije?
Da, to je mogoče. Izpolnjena mora biti le zahteva, da je različica programske opreme naprave Navigator IV 4.90 ali novejša. Po potrebi lahko posodobite programsko opremo naprave Navigator IV prek storitve WebUpdater.
Ali lahko uporabljam napravo Garmin Zumo 660 skupaj s pripravo navigacije pri modelu R 1200 GS?
Garmin Zumo 660 se prilega pripravi navigacije, prek katere se tudi napaja. Vendar pa niso podprte posebne funkcije naprav Navigator IV in Navigator V ter upravljanje prek večfunkcijskega kontrolnika.
Ali je opozorilo o nizki ravni goriva v napravi Navigator V povezano z opozorilno lučko za nizko raven goriva pri modelu K 1600 GT/GTL ali R 1200 GS s pripravo navigacije?
Opozorilo o nizki ravni goriva v napravi Navigator V pri modelu K 1600 GT/GTL temelji na vrednosti kazalnika dosega, ki se prenese z motornega kolesa. Mejno vrednost opozorila v napravi Navigator lahko neodvisno spreminjate. Ta namreč ni povezana z lučko za rezervo goriva pri modelu K 1600 GT/GTL. Nasprotno pa je pri modelu R 1200 GS opozorilo o nizki ravni goriva povezano z opozorilno lučko za nizko raven goriva na motornem kolesu. Mejna vrednost opozorila v napravi Navigator V je povezana z modelom R 1200 GS in torej brez funkcije. Pri modelu R 1200 GS se opozorilo o nizki ravni goriva prikaže hkrati z opozorilom za rezervo.
Ali lahko zamenjam držalo, ki je del priprave navigacije z nosilcem s 4 upravljalnimi gumbi, in še vedno uporabljam večfunkcijski kontrolnik?
Ne, to ni mogoče, ker nosilec s 4 upravljalnimi gumbi ne podpira vodila LIN.
Na motornem kolesu R 1200 GS, letnik 2013, sem imel Navigator IV, zdaj pa bi rad kupil Navigator V. Ali lahko zamenjam Navigator IV in namestim Navigator V?
Da. Držalo priprave navigacije na motornem kolesu R 1200 GS, letnik 2013 ali novejši, je v celoti združljivo z napravama Navigator IV in Navigator V. Podprte so vse funkcije naprave Navigator V.
Na motornem kolesu K 1600 GT/GTL sem imel Navigator IV, zdaj pa bi rad kupil Navigator V. Ali lahko zamenjam Navigator IV in namestim Navigator V?
Da. Držalo priprave navigacije na motornem kolesu K 1600 GT/GTL je v celoti združljivo z napravama Navigator IV in Navigator V. Ker ima Navigator V večji zaslon kot Navigator IV, je treba zamenjati pokrov instrumentov na motornih kolesih K 1600 GT/GTL, izdelanih pred letom 2014 (kataloška številka: 46 63 8 546 302). Le tako bo viden celoten zaslon naprave Navigator V. Ustrezen pokrov območja z navigacijo najdete pod kataloško številko: 46 63 8 546 367.

Delovanje in funkcije

Ali Navigator V lahko preračuna in določi poti z veliko ovinki?
Da, Navigator V lahko preračuna in določi pot z veliko ovinki. Konec koncev je ravno po takih poteh najlepše priti od ene točke do druge.
Kako lahko v napravi Navigator posodobim zbirko podatkov o prodajalcih izdelkov BMW Motorrad?
Zbirka podatkov o prodajalcih izdelkov BMW Motorrad je v napravi Navigator posodobljena enkrat letno. Najnovejšo različico lahiko prenesete na strani naprave Navigator V. Namestitev zaženete tako, da datoteke preprosto kopirate v napravo Navigator. Natančna navodila so na voljo v zbirki podatkov.
Ikono na zemljevidu v napravi Navigator lahko spreminjate. Kje lahko dobim ikono svojega motornega kolesa BMW?
Na strani naprave Navigator V lahko prenesete ikone najnovejših vozil BMW Motorrad. Trenutno so na voljo modeli R 1200 GS, K 1600 GT, K 1600 GTL in R 1200 RT v različnih barvah.
Posodobitve TMC so na voljo za model K 1600 GT/GTL. Ali so na voljo tudi za model R 1200 GS?
Pri modelu K 1600 GT/GTL posodobitve TMC sprejema radio motornega kolesa, od tam pa so prenesene v Navigator V. Ker model R 1200 GS nima radia, pri tem modelu posodobitve TMC niso na voljo.
Kaj pomenijo majhni trikotniki, ki so prikazani v različnih menijih in pogovornih oknih?
Majhni trikotniki označujejo, da lahko določeno funkcijo naprave Navigator V vklopite tako, da pritisnete in zadržite kontrolnik MMC. Usmeritev trikotnika določa, na katero stran kontrolnika (desno ali levo) morate pritisniti.
Ali je mogoče začetni zaslon v napravi Navigator V prilagoditi lastnim željam?
Ne, začetnega zaslona ni mogoče prilagoditi lastnim željam.
Ali moram napravo Navigator BMW Motorrad odstraniti med dolivanjem goriva v motorno kolo, da naprava ne bi bila izpostavljena hlapom ali kapljicam goriva?
Ne, ohišje in zaslon naprave Navigator sta odporna proti gorivu. Razlito gorivo enostavno previdno obrišite s čisto krpo.
Funkcija kompasa v napravi Navigator BMW Motorrad takoj po vklopu kaže v napačno smer. Po začetku vožnje pa je prikazana smer pravilna. Zakaj pride do tega?
Funkcija kompasa v napravi Navigator temelji na elektronskem kompasu in ne na mehanskem magnetnem kompasu. Elektronski kompas določi smer na podlagi razlike med dvema izmerjenima položajnima točkama. Če se naprava Navigator ne premakne, do spremembe položaja ne pride in smeri kompasa ni mogoče določiti. Vendar pa se razlika lahko izračuna takoj, ko se premaknete. Kompas nato prikazuje pravo smer.
Ali je v napravi Navigator BMW Motorrad podprta navigacija brez signala?
Ali je v napravi Navigator BMW Motorrad podprta navigacija brez signala? Ta funkcija sicer omogoča navigacijo na območjih brez satelitskega sprejema, pri čemer izkorišča podatke tahometra in giroskop (magnetni kompas). Na primer v tunelu.
spinner