Splošno

 • Povežite sistem Navigator V in računalnik s priloženim kablom USB. Navodila za uporabo so shranjena kot PDF v mapi »OwnersManual« (Uporabniški priročnik) ali na strani sistema Navigator V v razdelku »Downloads« (Prenosi).
 • Razlika je jasna: različica za pripravo navigacije ne vključuje nosilca s 4 upravljalnimi gumbi, saj je nosilec nameščen že v tovarni.
 • Da. Naprava ima režo za kartico micro-SD za zemljevide do 64 GB (pomnilniška kartica SDXC). Prostor na kartici lahko uporabite za shranjevanje dodatnih zemljevidov ali datotek MP3. Kartice SD morajo biti oblikovane po datotečnem sistemu FAT32. Oblika zapisa exFAT ni podprta.
 • Naprava ima režo za kartico micro-SD za zemljevide do 64 GB (pomnilniška kartica SDXC). Prostor na kartici lahko uporabite za shranjevanje dodatnih zemljevidov ali datotek MP3. Kartice SD morajo biti oblikovane po datotečnem sistemu FAT32. Oblika zapisa exFAT ni podprta.
 • Da, v napravi navigator V lahko uporabljate vse zemljevide, ki jih ponuja družba Garmin ali so na voljo za naprave Garmin. Dodatne zemljevide lahko kupite pri družbi BMW Motorrad ali Garmin. Na spletnem mestu družbe Garmin si lahko ogledate seznam razpoložljivih zemljevidov.
 • Napake na zemljevidih lahko za nadaljno obravnavo sporočite družbi Garmin prek programa Base Camp. To storite tako, da povežete napravo Navigator V z računalnikom in odprete program Base Camp. Napako prijavite s klikom na zemljevid z desno tipke miške v možnosti »Report map error« (Prijavi napako na zemljevidu).
 • Če želite Navigator V uporabljati tudi v avtu, potrebujete avtomobilski komplet, ki vključuje nosilec z vgrajenim zvočnikom, držalo za namestitev na vetrobransko steklo in povezovalni kabel. Ti elementi so del izvirne dodatne opreme BMW s kataloško številko 77 52 8 544 460.
 • Načeloma je to izvedljivo. Naprava Navigator V se prilega držalu, deluje pa tudi napajanje baterije. Vendar pa v nasprotju z napravo Navigator IV, Navigator V nima vgrajenega zvočnika. Avtomobilski komplet za napravo Navigator IV prav tako nima zvočnika, kar pomeni, da ne boste mogli slišati glasovnih obvestil. Zato je bolje, da skupaj z napravo Navigator V uporabljate ustrezen avtomobilski komplet z vgrajenim zvočnikom.
 • Potrditev soglasja s pogoji licence se zahteva, dokler naprava ne sprejme satelitskega signala in se njen položaj ne spremeni. Po prvi vožnji, pri kateri boste uporabili napravo Navigator, vam ne bo treba več potrjevati soglasja s pogoji. Zgolj sprejem signala ne zadostuje. Spremeniti se mora tudi položaj naprave Navigator.
 • Pri prenosu s programom BaseCamp se poti in priljubljene nastavitve trajno shranijo v napravo. Če želite trajno in nepreklicno izbrisati vse poti in priljubljene nastavitve iz naprave Navigator, to najprej opravite v napravi tako, da izbrišete vse poti in priljubljene nastavitve v ustreznih menijih. Nato napravo povežitve z računalnikom in izbrišite vse datoteke v podmapi /GPX, kjer so shranjene vse poti in priljubljene nastavitve.
 • Vodilo LIN (asinhroni zaporedni vmesnik) je najnovejši in najbolj splošno uporaben serijski komunikacijski sistem za vozila. Gre za odprti standard v okviru področnega krmilnega omrežja (CAN) in se uporablja, ko postane uporaba tehnologije vodila za računalniški prenos podatkov (vodila CAN) časovno zamudna. LIN omogoča enostavno komunikacijo pametnih senzorjev in aktuatorjev, ki ne potrebujejo pasovne širine in prilagodljivosti omrežja CAN.
 • TMC je kratica za »Traffic Message Channel«, ki pomeni kanal za prometna sporočila. Različni oddajniki, vključno z radijskimi postajami, prenašajo prometna sporočila prek TMC-ja (kanala za prometna sporočila). Informacij TMC ni mogoče sprejemati prek radijskega signala, vendar jih je mogoče dekodirati z ustreznimi sprejemniki. Informacije lahko nato na primer samodejni načrtovalnik poti uporabi, da se pri načrtovanju poti izogne gneči in nevarnostim.
 • »Text-to-Speech« (pretvorba besedila v govor) je predvsem funkcija, ki uporabniku naprave Navigator V omogoča več udobja. Glasovno obvestilo vsebuje navodila za pot, pa tudi ime ceste. Tako je manj možnosti, da bi se zmotili pri zavijanju, in navigacija postane enostavnejša. Vsa prejšnja glasovna obvestila so bila predhodno prebrana in posneta. Posamezna glasovna obvestila so bila nato sestavljena iz ustreznih delov in predvajanja uporabniku. Če bi želeli uporabiti predhodno prebrana in posneta imena cest, bi bilo treba digitalizirati vsa imena cest, ki so na zemljevidih, kar pa je zaradi obsega kartografskega gradiva nemogoče. Funkcija pretvorbe besedila v govor pa dejansko prebere besedilo in pri tem posnema človeški glas. Funkcija torej za delovanje ne potrebuje predhodnih posnetkov, saj ve, kako naglasiti posamezno črko, zlog in njihove kombinacije. Končni rezultat je obvestilo, ki uporabniku znatno olajša navigacijo.

Splošno o povezavi Bluetooth

 • Z napravo Navigator V BMW Motorrad je mogoče povezati komunikacijske sisteme Bluetooth, mobilne telefone, pametne telefone in druge naprave Navigator V.
 • Ne, to ni mogoče. Predvajalnik predstavnosti v napravi Navigator V BMW Motorrad deluje le, ko so slušalke z možnostjo A2DP povezane prek tehnologije Bluetooth. Če nobene slušalke s tehnologijo Bluetooth niso povezane, naprava Navigator V BMW oddaja glasovna obvestila prek kabla zvočnega sistema BMW Motorrad.
 • Da, to je mogoče. Pri motornih kolesih K 1600 GT, K 1600 GTL in R 1200 RT so glasovna obvestila predvajanja, ko je vzpostavljena povezava z izbirno dodatno opremo zvočnega sistema prek zvočnikov na motornem kolesu. Če uporabljate avtomobilski komplet za napravo Navigator V BMW Motorrad (kataloška številka 77 52 8 544 460), so glasovna obvestila predvajana prek zvočnikov v držalu za namestitev naprave v vozilu.
 • Priročno in uporabno: Bluetooth omogoča izmenjavo poti in priljubljenih nastavitev. Pri prenosu poti lahko pride do rahlega odstopanja poti, če na obeh napravah ni naložen enak cestni zemljevid. Pot je namreč vedno preračunana glede na podatke zemljevida v posamezni napravi.
 • Ne, prenos podatkov s tehnologijo Bluetooth med napravama Navigator IV in Navigator V ni mogoč, saj ima naprava Navigator V novejši notranji sistem za shranjevanje poti (z imenom Trips), ki ni združljiv s sistemom naprave Navigator IV. Prenos podatkov s tehnologijo Bluetooth v napravo Navigator Adventure ni mogoč, ker ta naprava ne podpira tehnologije Bluetooth. Prenos podatkov med napravama Navigator Adventure poteka prek standarda ATN.

Komunikacija prek tehnologije Bluetooth

 • Da, Navigator V ima vgrajen vmesnik Bluetooth. Zato lahko Navigator V uporabljate skupaj s komunikacijskim sistemom BMW Motorrad. To torej pomeni, da bodo glasovna obvestila iz naprave Navigator V brezžično prenesena v čelado BMW Motorrad. Pri tem notranja telefonska zveza med čeladama BMW Motorrad ne bo prekinjena. Glasovna obvestila se prenesejo le v eno čelado (voznikovo). Če je poleg naprave Navigator V povezan še mobilni telefon, ki omogoča povezavo Bluetooth, je telefon povezan neposredno z napravo Navigator V in ne s čelado. Priročno ga lahko upravljate prek naprave Navigator V. Številka dohodnega klica se bo izpisala na zaslonu naprave Navigator V. Navigator V vam omogoča, da klice sprejmete ali zavrnete. Prek naprave pa lahko tudi vnesete številko. Pri tem naprava Navigator V deluje kot tipkovnica.
 • Da, načeloma je to izvedljivo. Vendar ne moremo zagotoviti, da pri delovanju ne bo težav. Za optimalno delovanje priporočamo uporabo komunikacijskega sistema BMW Motorrad.
 • V ustreznih navodilih za uporabo je opisan postopek povezave naprav s tehnologijo Bluetooth s komunikacijskim sistemom BMW Motorrad in napravo Navigator V.
 • Da, to je mogoče. Vendar pa je glasovna obvestila in glasbo iz predvajalnika predstavnosti mogoče slišati le v eni čeladi. Če želite Navigator V uporabljati z dvema komunikacijskima sistemoma BMW Motorrad, morate napravo najprej povezati s čelado (voznikovo). Drugo čelado povežete s prvo, kot je opisano v navodilih za uporabo komunikacijskega sistema BMW Motorrad. Notranja telefonska zveza deluje neprekinjeno tudi med glasovnimi obvestili iz naprave Navigator V.
 • Za uravnavanje glasnosti komunikacijskega sistema BMW Motorrad s kontrolnikom MMC potrebujete najnovejšo različico v250 programske opreme komunikacijskega sistema BMW Motorrad. Programska oprema je na voljo brezplačno pri pooblaščenem prodajalcu motornih koles BMW.
 • Ne. Za uporabo kontrolnika MMC za nastavitev glasnosti potrebujete čelado s tehnologijo Bluetooth, ki omogoča oddaljeni nadzor glasnosti. Oddaljeni nadzor prek kontrolnika MMC podpira le komunikacijski sistem BMW Motorrad.
 • Če Navigator V uporabljate skupaj s komunikacijskim sistemom BT, vam priporočamo, da izklopite zvok tipk in zvok ob dotiku zaslona. To lahko storite tako, da na osnovni strani v napravi Navigator V pritisnete »Volume« (Glasnost). Na naslednji strani v zgornjem levem kotu pritisnite ikono ključa. Če želite izklopiti zvok tipk, odstranite zeleno puščico s pritiskom možnosti »key tones« (Zvoki tipk).

Mobilni telefon s povezavo Bluetooth

 • Ker Navigator V nima vgrajenih zvočnikov, se to sporočilo prikaže, če na voljo ni nobenega izhodnega zvočnega medija. Telefon lahko torej povežete le, če ste povezali tudi slušalke ali čelado s tehnologijo Bluetooth ali avtomobilski komplet (pri katerem mora biti priključeno napajanje). Povezava pametnega telefona prek povezave Bluetooth seveda vedno deluje tudi brez povezanih slušalk ali avtomobilskega kompleta.
 • Če telefonski klic poteka prek naprave Navigator V in povezanega mobilnega telefona s tehnologijo Bluetooth, so glasovna obvestila iz naprave Navigator V zadržana v dobro telefonskega klica. Vendar pa se med telefonskim klicem ob novih navodilih za smer oglasi opozorilni zvočni signal. Navodila za smer so hkrati prikazana na zaslonu naprave Navigator V.
 • Ne, to ni mogoče. Navigator V BMW Motorrad ne more predvajati nobene glasbe prek povezave Bluetooth. Namesto tega vam priporočamo, da uporabite predvajalnik predstavnosti, ki je vgrajen v napravo Navigator V BMW Motorrad.

Priprava navigacije

 • Priprava navigacije pri motornih kolesih K 1600 GT/GTL in R 1200 GS je zelo podobna in temelji na isti tehnologiji. Vendar večfunkcijski kontrolnik pri modelu R 1200 GS neposredno nadzira napravo Navigator V. Medtem ko večfunkcijski kontrolnik pri modelu K 1600 GT/GTL nadzira instrumentno enoto, ki pošilja kratke ukaze v napravo Navigator V.
 • Ne, pri modelu R 1200 GS ne potrebujete nobene posebne različice naprave Navigator V BMW Motorrad. Na voljo sta namreč dve različici naprave Navigator V. Različica za pripravo navigacije ne vsebuje nosilca s 4 upravljalnimi gumbi, saj je ta že nameščen na motorno kolo R 1200 GS.
 • Priprava navigacije vključuje večfunkcijski kontrolnik, namestitveni nosilec in nosilec nad instrumentno enoto. Posamezne elemente je mogoče namestiti tudi kasneje.
 • Ne, to ni mogoče. Namestitveni komplet za navigacijo zahteva vodilo LIN. Na modelih R 1200 GS, izdelanih pred letom 2013, ta ni na voljo.
 • Da, Navigator V s priloženim nosilcem s 4 upravljalnimi gumbi lahko uporabljate tudi pri modelu R 1200 GS. Pri namestitvi je obvezna uporaba nosilca nad instrumentno enoto.
 • Da, to je mogoče. Izpolnjena mora biti le zahteva, da je različica programske opreme naprave Navigator IV 4.90 ali novejša. Po potrebi lahko posodobite programsko opremo naprave Navigator IV prek storitve WebUpdater.
 • Garmin Zumo 660 se prilega pripravi navigacije, prek katere se tudi napaja. Vendar pa niso podprte posebne funkcije naprav Navigator IV in Navigator V ter upravljanje prek večfunkcijskega kontrolnika.
 • Opozorilo o nizki ravni goriva v napravi Navigator V pri modelu K 1600 GT/GTL temelji na vrednosti kazalnika dosega, ki se prenese z motornega kolesa. Mejno vrednost opozorila v napravi Navigator lahko neodvisno spreminjate. Ta namreč ni povezana z lučko za rezervo goriva pri modelu K 1600 GT/GTL. Nasprotno pa je pri modelu R 1200 GS opozorilo o nizki ravni goriva povezano z opozorilno lučko za nizko raven goriva na motornem kolesu. Mejna vrednost opozorila v napravi Navigator V je povezana z modelom R 1200 GS in torej brez funkcije. Pri modelu R 1200 GS se opozorilo o nizki ravni goriva prikaže hkrati z opozorilom za rezervo.
 • Ne, to ni mogoče, ker nosilec s 4 upravljalnimi gumbi ne podpira vodila LIN.
 • Da. Držalo priprave navigacije na motornem kolesu R 1200 GS, letnik 2013 ali novejši, je v celoti združljivo z napravama Navigator IV in Navigator V. Podprte so vse funkcije naprave Navigator V.
 • Da. Držalo priprave navigacije na motornem kolesu K 1600 GT/GTL je v celoti združljivo z napravama Navigator IV in Navigator V. Ker ima Navigator V večji zaslon kot Navigator IV, je treba zamenjati pokrov instrumentov na motornih kolesih K 1600 GT/GTL, izdelanih pred letom 2014 (kataloška številka: 46 63 8 546 302). Le tako bo viden celoten zaslon naprave Navigator V. Ustrezen pokrov območja z navigacijo najdete pod kataloško številko: 46 63 8 546 367.

Delovanje in funkcije

 • Da, Navigator V lahko preračuna in določi pot z veliko ovinki. Konec koncev je ravno po takih poteh najlepše priti od ene točke do druge.
 • Zbirka podatkov o prodajalcih izdelkov BMW Motorrad je v napravi Navigator posodobljena enkrat letno. Najnovejšo različico lahiko prenesete na strani naprave Navigator V. Namestitev zaženete tako, da datoteke preprosto kopirate v napravo Navigator. Natančna navodila so na voljo v zbirki podatkov.
 • Na strani naprave Navigator V lahko prenesete ikone najnovejših vozil BMW Motorrad. Trenutno so na voljo modeli R 1200 GS, K 1600 GT, K 1600 GTL in R 1200 RT v različnih barvah.
 • Pri modelu K 1600 GT/GTL posodobitve TMC sprejema radio motornega kolesa, od tam pa so prenesene v Navigator V. Ker model R 1200 GS nima radia, pri tem modelu posodobitve TMC niso na voljo.
 • Majhni trikotniki označujejo, da lahko določeno funkcijo naprave Navigator V vklopite tako, da pritisnete in zadržite kontrolnik MMC. Usmeritev trikotnika določa, na katero stran kontrolnika (desno ali levo) morate pritisniti.
 • Ne, začetnega zaslona ni mogoče prilagoditi lastnim željam.
 • Ne, ohišje in zaslon naprave Navigator sta odporna proti gorivu. Razlito gorivo enostavno previdno obrišite s čisto krpo.
 • Funkcija kompasa v napravi Navigator temelji na elektronskem kompasu in ne na mehanskem magnetnem kompasu. Elektronski kompas določi smer na podlagi razlike med dvema izmerjenima položajnima točkama. Če se naprava Navigator ne premakne, do spremembe položaja ne pride in smeri kompasa ni mogoče določiti. Vendar pa se razlika lahko izračuna takoj, ko se premaknete. Kompas nato prikazuje pravo smer.
 • Ali je v napravi Navigator BMW Motorrad podprta navigacija brez signala? Ta funkcija sicer omogoča navigacijo na območjih brez satelitskega sprejema, pri čemer izkorišča podatke tahometra in giroskop (magnetni kompas). Na primer v tunelu.
spinner