Ljudje in kraji.

Sedem razlogov, da GS popelješ v Mongolijo.

Raziskovalci so navdušeni. Raziskali so Mongolijo in točno vedo: čaka te popolna dogodivščina GS, ne glede na to, ali sodeluješ pri International GS Trophy 2018 ali te žene hrepenenje po naslednji pustolovščini. Vdihni duh GS v Srednji Aziji.

Gramozne ceste so tvoj teren.

Gramozne ceste so tvoj teren.

Vetrc v obraz in prah pod nogami: Mongolija je zares prekrasna pokrajina za veliko pustolovščino na motornem kolesu GS. Dežela je edinstvena zaradi kombinacije puščav in step. Gramoz in prašnate poti te bodo resnično izzvali. Z motociklom bosta prečkala reke in mnogo visokih gorskih verig. Zapelji se čez travnate površine, pusti blatne ovire za sabo. Vsako sekundo se zahteva popolna koncentracija. Čista izkušnja brezpotja.

+ Izvedi več

Vožnja bo potekala na zares dolgih razdaljah.

Vožnja bo potekala na zares dolgih razdaljah.

Predstavljaj si, da se z motociklom zapelješ na najbolj oddaljeni kotiček sveta ter ti pri tem križajo pot volkovi, divje mačke in divji konji, ki prekinejo samoto. Jastrebi in stepski orli krožijo po nebu. Divja lepota v prostrani državi, ki meji na Rusijo na severu in na Kitajsko na jugu. Mongolija je ena izmed najredkeje naseljenih držav na Zemlji. Svet prostranih odprtih prostorov. Popolno ozemlje za voznike GS.

+ Izvedi več

Dovolj prostora: konji nomadov so doma v redko poseljeni stepi.

Zgodili se bodo čarobni trenutki.

Jurte so kot barviti obrisi v nerodovitni pokrajini.

Zgodili se bodo čarobni trenutki.

Na jugu Mongolije postaja rastlinje vse redkejše, ko se začne prikazovati puščava Gobi, ki je po velikosti šesta na planetu. Tukaj so potrebne vse veščine vožnje, ko GS pelje po pesku in gramozu. Z malo sreče se ti na vroč poletni dan prikaže fatamorgana. Statistično ima Mongolija 260 sončnih dni na leto. Magični trenutki v Mongoliji. Barvite skalnate tvorbe in učinki naravne svetlobe stalno preobražajo pokrajino, ki jo raziskuješ na motociklu.

+ Izvedi več

Mongolci so motociklisti.

V železničarskem muzeju v glavnem mestu Ulan Bator so na ogled stare dizelske lokomotive.

Mongolci so motociklisti.

V Mongoliji na motociklu ne boš samo ti. Enako pomembni so za Mongolce tudi konji in konjska vprega. Povsod je mogoče videti ruske replike starih BMW-jev in kočije, ki jih vodijo konji, se pogosto uporabljajo kot taksiji. Če želiš svojemu motociklu privoščiti nekaj počitka, se lahko pustolovsko zapelješ z motornim kolesom s prikolico. V državi se na luknjastih cestah motocikli stalno kvarijo. Mongolci pa so mojstri improvizacije. Zmeraj najdejo rešitve, kako vdihniti novo življenje starim motociklom. Motorna kolesa brez dodatkov se v državi običajno uporabljajo za drug namen: pašo čred ovac.

+ Izvedi več

Všeč ti bo gostoljubje.

Všeč ti bo gostoljubje.

Na pustolovščini z motornim kolesom GS ti bodo pot prečkali nomadi, ki že generacije živijo skromno in preprosto. Ognjišče v jurti ohranja vodo vročo čez dan. Če obiščeš gostoljubne prebivalce stepe, te bodo pozdravili s skodelico čaja in njuhancem. Morda pa ti bodo postregli s fermentiranim kobiljim mlekom – osvežujočo, penasto in nekoliko kislo mongolsko narodno pijačo.

+ Izvedi več

Mogočni kip jezdeca Džingiskana sega 30 metrov v nebo. 

Si raziskovalec.

Opazna stavba: samostan Gandan je mongolsko svetišče.

Si raziskovalec.

Kot voznik GS zmeraj raziskuješ: sledi stopinjam Džingiskana na motociklu. Spominu nanj je namenjenih veliko krajev in zgodb. Po njem je poimenovano mednarodno letališče. Celo stoletja po njegovi smrti vsak otrok pripoveduje zgodbe o njem. Džingiskan je ob koncu dvanajstega stoletja mongolska plemena združil v mogočno cesarstvo. Ob začetku trinajstega stoletja je s svojo konjenico mož osvojil velike predele Srednje Azije in severne Kitajske. Petdeset kilometrov od prestolnice je njemu v spomin postavljen mogočen kip jezdeca. Popoln kraj za kratek postanek.

+ Izvedi več

Obožuješ kontraste.

Budizem je zasidran v vsakdanu marsikaterega Mongolca.

Obožuješ kontraste.

Noč in dan: temperaturna razlika med dnevom in nočjo, ki preseže 30 stopinj Celzija, bo izziv tako zate kot za tvoje motorno kolo. Obvezno vzemi s seboj topla oblačila, tudi poleti.

Mesto in podeželje: Ulan Bator, glavno mesto s skoraj 1,5 milijona prebivalcev, nudi dom približno polovici državljanov. Druga polovica so domačini v stepi. V skromnih domovih živijo z živalmi in od njih ter običajno ohranjajo tradicije svojih nomadskih prednikov.

Tradicionalno in sodobno: Buda, Džingiskan in nomadstvo so del tradicije Mongolije, v kateri živijo ljudje z vse večjo željo po izobraževanju. Televizija, blaginja in globalizacija spodbujajo težnje po materialnem bogastvu v državi, ki še vedno uporablja tradicionalno mongolsko pisavo. Ruščina vse bolj izgublja vlogo drugega jezika. Mlajša generacija zdaj govori angleško.

+ Izvedi več

Druge zgodbe, ki vas utegnejo zanimati.

Suitable motorcycles.

spinner