Živi, zato da voziš.

Vozi, zato da živiš.

Naj vam predstavimo: Inga Birna Erlingsdóttir, trenutno edina policistka na motorju na Islandiji. Motocikli so Ingina velika strast. Zaradi službe je na motociklu ves dan, vsak dan. V svojem prostem času svoj službeni policijski motocikel zamenja z motornim kolesom BMW GS.

Odločno proti uspehu

Ni lahko biti ženska v moškem svetu, vendar Inga Birna Erlingsdóttir ni nikoli dopustila, da bi jo to oviralo. Ko se je vpisala na islandsko policijsko akademijo, se je odločila, da želi postati del enote policistov motoristov. Zavedala se je, kako težko je priti med policiste motoriste, vendar je to dejstvo rjavolasko z ledeno modrimi očmi le še bolj okrepilo v odločitvi, da doseže tako želeno delovno mesto na dveh kolesih.

 »Bilo je čudovito, ko sem končno dobila priložnost, da se izkažem,« pove 38-letnica iz kraja Mosfellsbær. »Po dolgem obdobju usposabljanja in po prisluženem spoštovanju sodelavcev sem maja 2015 začela opravljati delo policistke motoristke. Kadar koli ljudje na ulici opazijo, da mi izpod čelade moli dolga kita, so vedno začudeni – enostavno ne pričakujejo, da bi lahko srečali policistko motoristko.«

+ Izvedi več

Čas za zabavo pride po opravljenem delu.

Čas za zabavo pride po opravljenem delu.

 

Vožnja z motocikli je bila vedno ključni del Inginega življenja. Ko se ne vozi po ulicah Reykjavika kot policistka, se na svojem motociklu BMW F 650 GS odpravi raziskovat terenske poti. Vedno si je želela BMW-jev motocikel, vendar ko ga je začela pred osmimi leti iskati, ga na Islandiji še ni bilo mogoče kupiti.

 

+ Izvedi več

 

»Ker ga nisem našla na Islandiji, sem se odločila, da ga bom uvozila z Danske. Organizirala sem prevoz, v pristanišču prevzela motorno kolo in se odpeljala domov. Tako se je začela moja velika strast za to blagovno znamko. Prepričana sem, da sem bila prva ženska na Islandiji s svojim lastnim motociklom BMW.«

 

+ Izvedi več
Udeležba na tekmovanju me je spodbudila, da sem si zadala cilj – opogumiti ženske na Islandiji k vožnji motornega kolesa. “

Inga Birna Erlingsdóttir

Zmaga na dosegu roke

Takoj ko je Ingo dosegla novica, da pri BMW Motorrad nameravajo sestaviti žensko ekipo za mednarodno dirko GS Trophy, je vedela, da želi biti del te navdihujoče zgodbe. »Če povem po pravici, si nisem nikoli mislila, da bom izbrana. Poslala sem svoj videoposnetek in na svoj rojstni dan sem prejela e-poštno sporočilo z novico, da sem se uvrstila v predizbor. Bila sem vzhičena.« Nekaj tednov kasneje je Inga odletela v Južno Afriko, kjer se je srečala z ostalimi 9 voznicami motociklov GS, ki so se izmed 120 motoristkami uvrstile v predizbor.

Skupaj so se borile za mesto predstavnice svoje države (in spola) na mednarodni dirki GS Trophy, ki je najbolj znana terenska motociklistična dirka na svetu, organizirana za stranke. »Že ob prvem srečanju sem ugotovila, da smo zelo posebna skupina žensk, saj je vsaka od nas dobila priložnost, da se pomeri v kvalifikacijah. Osebno tega nisem sprejemala kot tekmovanje, saj sem bila popolnoma navdušena že nad tem, da se sploh lahko na dirki pomerim z drugimi ženskami.« 

 

+ Izvedi več

Po nizu zahtevnih kvalifikacijskih tekem, ki so potekale tri dni v enduro parku Country Trax, je Inga dosegla peto mesto in se tako ni uvrstila v žensko ekipo. A ko se je začetno razočaranje poleglo, so ji misli takoj napolnili spomini o neverjetni izkušnji, ki so jo doživele skupaj, edinstvenem ozračju in tovarištvu v tej skupnosti motoristk.

+ Izvedi več

 

»Udeležba na tekmovanju me je spodbudila, da sem si zadala cilj – opogumiti ženske na Islandiji k vožnji motornega kolesa,« pove Inga s pristnim zanosom. »Doma sem stopila v stik z vsemi ženskami, ki jih zanima terenska vožnja motociklov, in organizirala srečanje. Dobile smo se na kraju, kjer lahko skupaj treniramo. Nimajo vse motocikla GS družbe BMW, vendar smo bile vse navdušene nad možnostmi, ki jih ponuja to motorno kolo. Poleg tega sem odkrila, da me veseli poučevanje. Vožnja motocikla GS mi je popolnoma spremenila življenje.«

 

+ Izvedi več

Konec osamljenosti

Inga je še vedno v stiku z voznicami motocikla GS, ki so se udeležile kvalifikacij v Južni Afriki, in se je julija s štirimi zmagovalkami tudi srečala na dogodku BMW Motorrad Days v Nemčiji. »S tem, ko sem lahko del skupnosti BMW Motorrad, so se mi izpolnile sanje.

Zaradi motocikla, ki ga vozim, imam zdaj prijatelje po celem svetu. Ko srečaš te ljudi, je občutek enak občutku, ko srečaš člana svoje družine – vsi si delijo isto strast in vsi skrbijo, da se duh GS ne izgubi.

+ Izvedi več

Otoško življenje

Inga ni le navdušena motoristka, ampak tudi nadarjena umetnica in mati samohranilka 16-letnika, ki trenira gimnastiko. Njena velika želja je prepotovati svet na motornem kolesu in na potovanje s sabo vzeti tudi sina. Do takrat pa želi oglaševati Islandijo kot odličen kraj za pustolovske počitnice.

+ Izvedi več

 »Ni veliko krajev na svetu, ki bi se lahko kosali z Islandijo, ko govorimo o odličnih destinacijah za motocikliste, razlog za izbiro motocikla GS pa je, da se z njim lahko zapeljem točno tja, kamor želim. Obožujem hribovito in gorato pokrajino osupljivih barv. Ta dežela nudi odlične možnosti za pustolovske ture na motociklu, še posebej s potovalnimi agencijami, kot je Biking Viking, ki imajo v svojem voznem parku že od samega začetka na voljo motorna kolesa GS družbe BMW.

+ Izvedi več

Zdaj, ko je Inga iz prve roke doživela, kakšno dobrobit prinašajo usposabljanje, tovarištvo in potovanja, je odločena, da svoje znanje podeli z drugimi in jim tako pomaga pri nadgrajevanju motorističnih veščin. Za prihodnost ima v načrtu tudi postati inštruktorica vožnje, da bo tako lahko drugim pomagala odkrivati veselje v vožnji. »Do sebe čutim dolžnost, da svoje življenje spremenim v pustolovsko vožnjo.

Na Islandiji sem v dolgih zimskih mesecih vedno slabe volje, ker moram čepeti v policijskem avtomobilu, a ko pride pomlad, se moje razpoloženje popravi takoj, ko si lahko na glavo spet poveznem čelado. Ko se usedem na motocikel, enostavno želim deliti to veselje z drugimi. Ali ni to bistvo motociklizma – da deliš svoje življenje in svojo strast z ostalimi?«

+ Izvedi več

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

Primerna motorna kolesa.

spinner