Hitreje, kot dovoljuje led.

Robert Gull je svetovni rekorder v najhitrejši vožnji po zadnjem kolesu z motociklom na ledu.

Cesta ni dovolj. Kot skoraj povsod drugje v Skandinaviji je tudi na Švedskem čas v letu, ko se je mogoče voziti po cestah, zelo kratek. Na razgibanem severnem terenu sneg, led in temperature pod ničlo zaznamujejo dobro polovico leta. Toda jezera, ki zamrznejo, odpirajo mnogo novih priložnosti za voznike, kot je 25-letni Robert. Jezera so samo voda – voda v trdi obliki. Potrebne je samo malce ustvarjalnosti v delavnici, pnevmatike z žebljički, igrivi pristop in obilica poguma ...

Svetovni rekord za svetovnim rekordom.

Robert Gull, najhitrejši pri vožnji po zadnjem kolesu z motociklom na ledu.

Svetovni rekord za svetovnim rekordom.

S pogumom si je Robert prislužil mesto v Guinnessovi knjigi rekordov 2016 kot najhitrejši pri vožnji po zadnjem kolesu z motociklom na ledu. Svetovni rekord je postavil že leta 2014 s Hondo – 183,3 km/h na razdalji 100 metrov. Toda Ryan Suchanek iz ZDA ga je premagal že februarja 2015. Robert je vedel, da bo potreboval motocikel najboljše možne zmogljivosti, če je želel znova preseči rekord. Zato se je odločil za BMW. Njegov glavni sponzor Northbike ga je povezal z družbo BMW Švedska, ki mu je nato zagotovila S 1000 RR za naslednji naskok na rekord. Rezultat: hitrost 206,09 km/h na razdalji 100 metrov. Po enem kolesu, da ne bo pomote.

+ Izvedi več

Magično iskrenje, drobljeno kot led.

Magično iskrenje, drobljeno kot led.

»Odličen občutek je bil znova doseči rekord. Zlasti ker sem bil tokrat tudi prvi, ki je presegel mejo 200 km/h na enem kolesu in na ledu. Dobro se zavedam, da bodo drugi poskušali ta rekord preseči. Pri tem jim želim vso srečo. Stalno tekmovanje je tisto, kar nas pravzaprav spodbuja k izboljševanju. Zdaj naj kak drug voznik pokaže, kar zmore. Nato pa bom spet na vrsti jaz. In tako naprej.«

+ Izvedi več

Zbirka strastnega zbiratelja.

Zbirka strastnega zbiratelja.

Robert pa se zaveda, kolikšne zasluge dolguje očetu Andersu, ki mu je stalno v oporo in navdih. Anders je bil nekoč švedski prvak v motokrosu in ima polno garažo »igračk«, s katerimi se lahko z Robertom zapeljeta v vsakem vremenu. Eden poleg drugega so postavljeni 600-kubični dirkalni motocikel, 450-kubično motorno kolo za supermoto in kolo za motokros z ježevkami. In v kotu je prilagojeni kroser, ki ima zadaj dodano šasijo goseničarja. Zdaj je podoben motornim sanem ter je nedvomno zasnovan za zabavo in pustolovščine po globokem snegu.

+ Izvedi več

Sveži led in novi motocikel.

Tudi na podiralcu rekordov S 1000 RR so bile izvedene predelave: za višje hitrosti na pesku je Robert namestil 17-palčno pnevmatiko za motokros na originalno platišče RR sprednjega kolesa in pnevmatiko, prilagojeno posebej za pesek, na 12-palčno platišče ATV zadaj. Robert je celo podaljšal zadnjo nihajno roko, da bi vadil drsenje. Toda to je že druga zgodba.
Zadnji novinec med dirkalniki pa je S 1000 XR, opremljen z žebljički za led. Zdaj sledita užitek ob vožnji in jezero v Årsundi. Tam je Robert postavil Guinnessov svetovni rekord. Toda kako bo to veliko motorno kolo z 228 kg in 160 konjskimi močmi kos ledu?
Robert ob jezeru razklada XR iz kombija. Je skoncentriran in napet. Zaradi neobičajno blagih januarskih temperatur se je sneg popolnoma stopil in led na mnogo jezerih stalil. Roberta skrbi tudi dvoplastni led. Ta nastane, ko se zgornja plast ledu stali, nato pa staljena plast vode čez noč znova zmrzne, tako da nad spodnjim debelim ledom in stoječo vodo nastane nova tanka površinska plast ledu. Čeprav pogoji niso idealni, želi Robert sesti na XR in poskusiti.
+ Izvedi več
V trenutku bližine smrti se počutim najbolj živ. “

Robert Gull

Takoj ko žebljički prebijejo tanko zgornjo plast, tanek led na obrežju jezera razpoka pod težo športnega motocikla za dinamične pustolovščine. Led pod njim pa je videti dovolj stabilen. Robert gre naprej, poln samozaupanja. V evforiji hitro dvigne sprednje kolo v zrak. Pelje samo po zadnjem kolesu in načenja površino jezera, da za njim ostaja samo tanka potka ledenih ostružkov. Prizor je navdušujoč.
Po Guinnessovem svetovnem rekordu na lažjem in bolj kompaktnem modelu »DoubleR« je Robert izjemno navdušen predvsem nad močjo in udobjem novega motornega kolesa XR. Verjetno bo to idealni motocikel za načrtovano dolgo popotovanje z očetom.
+ Izvedi več

Nov motocikel za staro zamisel.

Nov motocikel za staro zamisel.

Po spektakularni vožnji čez ali bolje rečeno skozi led je Robert navdušen nad dinamiko in spontano izhodno močjo motornega kolesa XR. Ustreza mu, saj po naravi rad tvega in se vedno znova podaja na vožnjo po ledu. Na motociklu pa ga prepriča tudi položaj s pokončnim sedenjem in udobje: »BMW S 1000 XR se mi zdi zelo zanimiv.« Moj oče se je zmeraj želel odpraviti na dolgo popotovanje do Rusije ali po Route 66. Želim si iti z njim na pot. Mislim, da bi bil XR zaradi potovalne zmogljivosti popoln motocikel za takšno pot.«

+ Izvedi več

Besede sledijo dejanjem.

Tukaj na Zemlji.

Besede sledijo dejanjem.

Takoj ko se na Švedskem pojavita led in sneg, Robert Gull prilagodi svoja motorna kolesa z najbolj norimi domislicami, da se lahko vozi tudi pozimi. BMW Motorrad je opravil intervju z nosilcem Guinnessovega svetovnega rekorda za vožnjo po zadnjem kolesu z motociklom na ledu s hitrostjo 200 km/h. Robert govori, sploh ne kot norec, temveč precej priljudno o padlih svetovnih rekordih, svojih koreninah, karieri voznika in svoji zbirki motociklov. Čeprav je po naravi res malce nor. Na srečo.

+ Izvedi več

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

Primerna motorna kolesa.

spinner