Tri neprespane noči.

Med dnevi BMW Motorrad postane Garmisch-Partenkirchen pravo žurersko središče.

Garmisch-Partenkirchen že od leta 2002 rezervira prvi konec tedna v juliju za ljubitelje dvokolesnikov z vsega sveta. Zberejo se na prizorišču pod nemškimi Alpami in praznujejo z enako mislečimi. Praznik združuje različna področja motociklističnega sveta, od predelav do pustolovščin in od kaskaderskih voženj do dirk. Preden se bo Garmisch-Partenkirchen od 7. do 9. julija spet prelevil v središče motociklistične kulture, se spomnimo utrinkov z lanskih dni BMW Motorrad.

V Garmisch-Partenkirchnu vse brenči kot v panju.

Trije dnevi minejo prehitro. V četrtek zvečer skozi zgodovinsko središče Garmisch-Partenkirchna eno za drugim prihrumijo motorna kolesa. V mestecu ob vznožju gorovja Wetterstein vse brenči kot v panju. Prebivalci Garmischa in Partenkirchna so že navajeni, da se tu veliko dogaja. Leta 1936 so skupaj gostili prve nemške zimske olimpijske igre. Takrat sta se skupnosti združili. Čeprav ima vsaka od obeh vasi še vedno svoje praznike, klubske dejavnosti in celo vsaka svoje narečje, pa Garmisch-Partenkirchen daje vtis ponosne enotnosti kot prizorišče turneje štirih skakalnic in svetovnega prvenstva v alpskem smučanju.

+ Izvedi več

Ljubitelje motociklizma bodo pritegnile dolge ovinkaste podeželske ceste, ki se povzpnejo na ozke serpentine.

Od tod prihajajo znani zimski športniki, kot so Maria Höfl-Riesch, Laura Dahlmeier, Miriam Gössner in Felix Neureuther. Od leta 2002 pa je to tudi popolno prizorišče za dneve BMW Motorrad. Za kuliso poskrbijo znamenita gora Zugspitze in številni drugi vrhovi, ki segajo v višave bavarskega neba. Ljubitelje motociklizma bodo pritegnile dolge ovinkaste podeželske ceste, ki se vijejo ob bujnih zelenih pašnikih. Cesta po spokojni pokrajini se povzpne na ozke serpentine, na vrhu katerih se odpre alpska panorama. Le streljaj proč je na avstrijski strani Innsbruck, od koder se ponuja preprost dostop do Dolomitov.

+ Izvedi več

Talilni lonec v Garmisch-Partenkirchnu.

Že sama pokrajina je vredna obiska. Tako skoraj ne preseneča, da po starodavnih tlakovanih ulicah slikovitega mesteca prihrumijo motocikli z registrskimi tablicami z vsega sveta. Ljubitelj motociklov GS Željan Rakela je pripotoval s Hrvaške – kar je pravzaprav le lučaj stran glede na to, da je z njim doslej prevozil že 308.000 kilometrov. Veliko daljše potovanje na dneve BMW Motorrad je imel Prasit Aphiphunya. Tajec je z modelom F 800 GS pripotoval vse iz Bangkoka; razdaljo 12.000 kilometrov je premagal v dveh mesecih.

Med gosti so tudi nekdanji tekmovalci in redarji dirke International GS Trophy ter prva ženska ekipa. »Zdi se, da je Garmisch-Partenkirchen daleč od sveta. In tako se zdi meni, ki prihajam iz Južne Afrike,« pravi Morag Campbell. »Gorata pokrajina in vijugaste ceste so kot popolno izdelane kulise – skoraj neresnične.« Morag bo skupaj z drugimi vozniki GS v Enduro parku neposredno na prizorišču. V šotoru za GS Trophy bo odgovarjala na vprašanja o dirki International GS Trophy.

+ Izvedi več

Ogrevanje za zabavo.

Mnogi se poznajo že leta, nekateri pa so se srečali šele prvič – to ni pomembno.

Ogrevanje za zabavo.

Za mnoge goste, ki so prepotovali velike razdalje, trije dnevi prehitro minejo, zato jih je treba kar najbolje izkoristiti. Tri neprespane noči – v najboljšem primeru. Zato veliko ljudi prispe še pred dejanskim začetkom zabave. Posedajo okrog kresa, se pogovarjajo in smejijo. Mnogi se poznajo že leta, nekateri pa so se srečali šele prvič – to ni pomembno. »Delijo navdušenje nad motocikli in od daleč so pripotovali, da bi bili skupaj del te dogodivščine,« pravi Amy Harburg. Avstralska motociklistka je bila tudi v ekipi International GS Trophy, zato so dnevi BMW Motorrad zanjo priložnost za srečanje z drugimi članicami ekipe in družino GS.

+ Izvedi več
Gorata pokrajina in vijugaste ceste so kot popolno izdelane kulise – skoraj neresnične. “

Morag Campbell

Ženska ekipa GS Trophy

Sredi akcijskega filma.

Akrobatski motociklist Mattie Griffin privablja pozornost na prireditvenem prizorišču.

Sredi akcijskega filma.

Z dvigi na sprednjem kolesu, vožnjo po zadnjem kolesu in vrtenjem gum v prazno Mattie Griffin v petek zjutraj privablja pozornost na prireditvenem prizorišču. Naslednje tri dni bo vsakih nekaj ur razkazoval svoje motociklistične spretnosti na motociklu F 800 R. Gledalci se nalezejo motociklistične strasti izvrstnega akrobatskega voznika iz irskega mesteca Galway. »Všeč so mi izrazi ljudi, ko se mi smehljajo ali čudijo,« navdušeno pove Mattie po predstavi. Med gledalci je tudi Sarah Lezito. Francozinja velja za najboljšo žensko akrobatko v motociklizmu na svetu. Leta 2017 bo tudi ona nastopila na prireditvenem prizorišču in zdaj lahko izkusi vzdušje v Garmisch-Partenkirchnu. Program prireditvenega prizorišča ne razočara: sledi predstava Action Lifestyle Show, kjer bodo plesni gibi hip-hopa, triki na rolkah in motociklistične akrobacije na stadionu pričarali vznemirljiv življenjski slog.

+ Izvedi več

Rockabilly in sprostitev.

Z nastopi glasbenih skupin v živo se rockabilly razživi na idiličnem alpskem prizorišču.

Rockabilly in sprostitev.

Nekaj metrov stran se akcijski scenarij nadaljuje na »originalnem motodromu«, najstarejši potujoči steni smrti na svetu. Donald Ganslmeier in njegova ekipa kljubujejo zakonom težnosti v dih jemajoči predstavi. »Ko smo bili prvič tukaj, smo imeli skupno pet predstav. Zdaj so dnevi BMW Motorrad postali tako priljubljeni, da imamo predstavo vsakih trideset minut.« Dogajanje pred motodrom se nadaljuje tudi v večernih urah. Z nastopi glasbenih skupin v živo se rockabilly razživi na idiličnem alpskem prizorišču. Tisti, ki ne plešejo, se sproščajo na kavčih ali v salonu za druženje, kjer se lahko gostje fotografirajo z modelom za tetovaže Makani Terror in ilustratorjem grafičnih romanov Riccardom Burchiellijem. Umetnik v živo ustvarja prve skice za strip družbe BMW Motorrad »Riders in the Storm« v sodelovanju z založnikom Panini. V sosednjem prostoru na akcijskem odru nastajajo instantne fotografije z novim motociklom G 310 R. Na voljo so tudi v digitalni obliki in jih je mogoče takoj objaviti.

+ Izvedi več

Raziskovanje Alp z novimi motocikli.

 

Težko si zamisliš primernejši kraj za motociklistične izlete kot Garmisch-Partenkirchen. Tisti, ki želijo alpske ceste raziskovati na novih motociklih, se lahko prijavijo na ekskurzije. Na vodenih ekskurzijah so na izbiro naslednji modeli: potovalni motocikel R 1200 RT, športni motocikel R 1200 RS ali potovalni enduro motocikel R 1200 GS. Nemška igralca Hannes Jaenicke in Daniel Roesner preizkusita električni skuter BMW C evolution na vožnji do bližnjega jezera Eibsee.

»Skuter C evolution se zdi robusten, spelje kot raketa in je udoben kot motocikel GS,« pravi Hannes po preizkusni vožnji. Pred tem se je že peljal na maksi skuterju, medtem ko je to nova izkušnja za Evo Håkansson, ki se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov z doma izdelanim streamlinerjem. »Misliš, da navor ni nič brez zvoka, ampak v resnici je ravno nasprotno. Električni motocikel je kot čokolada brez kalorij. Ima vse, kar si želim – hitrost, navor in moč – vendar brez stranskih učinkov, kot sta hrup in onesnaževanje zraka.«

 

+ Izvedi več

Motošport nekoč in danes.

Maria Costello je prva ženska, ki se je uvrstila na stopničke na dirki Isle of Man TT.

Motošport nekoč in danes.

Novi motocikli v razstavnem šotoru predstavljajo sedanjost, v klasičnem šotoru pa se lahko obiskovalci podajo na potovanje skozi čas. »Tukaj je na ogled dediščina BMW Motorrad,« pojasni Maria Costello, medtem ko si ogleduje zgodovinske motocikle, nekatere iz muzeja BMW. Ustavi se pri motociklu R 90 S in si ga ogleda z vseh strani. To je zmagovalni motocikel dirkalne legende Helmuta Dähneja. Leta 1976 je z njim zmagal v produkcijskem razredu dirke Isle of Man TT. Zraven je razstavljen njegov originalni rdeči kombinezon. Maria je dolgo občudovala motocikliste TT, preden se je tudi sama začela ukvarjati z motociklizmom in postala prva ženska, ki se je povzpela na stopničke.

+ Izvedi več

Umetnina.

V vasici predelanih motociklov se na soncu bleščijo predelani motocikli R nineT.

Umetnina.

Voznica motocikla Double-R si je celih pet let lastila rekord za najhitrejšo žensko na dirkališču TT. Na dnevih BMW Motorrad se Maria sreča z drugimi velikani motociklističnega dirkanja, kot so Jordi Torres, Markus Reiterberger in Ian Hutchinson. Podpisujejo avtograme in kramljajo z gosti. Maria je tudi pogosto prisotna na vintage motociklistični sceni, kjer s klasičnimi motocikli BMW tekmuje na cestnih dirkah in sprinterskih dirkah motociklov s protibatnim motorjem. Naravnost nasproti klasičnega šotora je vasica predelanih motociklov, kjer se predelani konjički bleščijo na soncu, predstavljajo pa jih največja imena na sceni. Predelani motocikel R nineT Winstona Yeha so pripeljali iz Tajvana, Church of Choppers pa iz ZDA. Delavnici Diamond Atelier iz Münchna in VTR Customs iz Švice v Garmisch-Partenkirchnu prav tako razstavljata najnovejše modele.

+ Izvedi več
Ko smo bili prvič tukaj, smo imeli skupno pet predstav. Zdaj nastopamo vsakih 30 minut. “

Donald Ganslmeier

Originalni motodrom

Deljenje zgodb z vsega sveta.

Elspeth Beard se je leta 1982 podala na pot okoli sveta z motociklom BMW R 60/6.

Deljenje zgodb z vsega sveta.

V Garmisch-Partenkirchnu se širi vznemirjenje, ko začne Michael Martin pripovedovati o prigodah z motociklističnih podvigov po puščavah. Fotograf je videl vse in prepotoval približno petdeset držav. Njegove zgodbe so tako legendarne kot njegove fotografije, njegovi nastopi pa odmevajo po svetu. V kinodvorani BMW Motorrad vlada tišina, čeprav je zapolnjena do zadnjega kotička. Poslušalce kot v transu v mislih ponese v daljne dežele, kjer dobijo navdih za lastna motociklistična potovanja. Sledeči govorci so prav tako izjemni: Elspeth Beard se je leta 1982 podala na potovanje okoli sveta z motociklom BMW R 60/6 – kar je bil takrat zelo neobičajen podvig. V Hollywoodu se že zanimajo za snemanje filma, nastaja pa tudi knjiga. Na dnevih BMW Motorrad poslušalci dobijo prvi vpogled – in občutek, da lahko vsi delijo izjemne zgodbe o lastnih motociklističnih podvigih.

+ Izvedi več

Eric Massiet du Biest se zazre v alpske vrhove, ki obdajajo dneve BMW Motorrad kot odeja. »Poglejte, to je bistvo znamke BMW Motorrad, to je vožnja življenja,« pravi francoski svetovni popotnik. Tudi pri BMW Motorrad se strinjajo, da dnevi BMW Motorrad spadajo v Garmisch-Partenkirchen, zato bo med 7. in 9. julijem 2017 kraj spet gostil zabavo za ljubitelje motociklizma z vsega sveta. Tri neprespane noči – trije nepozabni dnevi.

+ Izvedi več

BMW Motorrad Days 2017

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

spinner