Pogled v naslednjih 100 let

Kako bo videti motocikel prihodnosti?

100. obletnica skupine BMW Group je priložnost, da se ozremo nazaj v pretekle čase prvega motoriziranega dvokolesnika in naprej v prihodnost, kjer bo vloga motocikla v vse bolj digitaliziranem svetu popolnoma na novo določena.

7. marec, 1916. Na ulici Lerchenauer Strasse na severu Münchna začne delovati bavarska tovarna letal Bayerische Flugzeugwerke AG. Tri leta pozneje Zeno Diemer s šestvaljnim vrstnim letalskim motorjem BMW IV postavi svetovni rekord na nadmorski višini 9760 metrov.

Majhna tovarna bo v prihodnosti dosegala nove višine v drugih panogah vozil. Kmalu zatem, ko je podjetje spremenilo svoje ime v Bayerische Motoren Werke AG, je slednje začelo razvijati prvi motocikel, ki je v avtomobilsko panogo vstopil šele mnogo let pozneje.

Motor je ključni element.

Motocikel BMW je bil v popolnem nasprotju s takratnimi konvencijami, saj njegova oblika ni bila podobna kolesu. Motor je bil osrednji element. Max Friz in njegova ekipa sta BMW R 32 v celoti zasnovala glede na motor.
Poudarki: proti-dvovaljni motor z valji, nameščenimi okoli ogrodja, ročni menjalnik, privijačen neposredno na motor, in pogonski sklop s kardanskim pogonom. To so izrazite lastnosti motociklov BMW s proti-dvojnimi motorji, ki so se ohranile vse do danes.
+ Izvedi več
BMW R 32 – prvi motocikel BMW.

BMW R 32.

Športni motocikel za zahtevne ceste 20. let. BMW R 32 je imel ogromen vpliv na industrijo. Vozniki so bili navdušeni nad kardanskim pogonom, za katerega je značilna majhna obraba in ne zahteva pogostega vzdrževanja, prav tako pa je bil popoln za prašne gramozne ceste tistega časa. Celo takrat so motociklisti že cenili njegovo varno, a športno vodljivost.
Zahvaljujoč njegovi prefinjeni zasnovi se je BMW R 32 uveljavil kot vrhunski izdelek in BMW kot proizvajalec prvovrstnih potovalnih in športnih motociklov. Povpraševanje po motociklu je naraščalo po vsem svetu, od ZDA do Južne Amerike in do Azije. V Münchnu je bilo leta 1928 proizvedenih skoraj 5000 motociklov.
+ Izvedi več
Vrstiti so se začele prve medalje v motociklističnih dirkah. Februarja, leta 1924, je Rudolf Schleicher zmagal na gorski dirki »Mittenwalder Gsteig« na motociklu BMW R 32. Leta 1937 je ekipni dirkač za BMW Ernst Henne postavil zadnjega od svojih številnih rekordov na BMW-jevem motociklu s polnim oklepom in turbo polnjenjem: njegova rekordna hitrost je dosegla skoraj 280 km/h, prekoračena pa je bila šele 14 let pozneje. Leta 1939 se je Georg »Schorsch« Meier na BMW-jevem motornem kolesu s turbo polnjenjem zapeljal proti zmagi na dogodku Tourist Trophy na legendarni dirki Isle of Man, najstarejši motociklistični dirki na svetu.
Drugo mesto je osvojil britanski voznik BMW-ja Jock West. Pozneje je BMW Motorrad slavil svoje zmage na nemškem motociklističnem prvenstvu, svetovnem prvenstvu z motornimi kolesi s prikolico in reliju Pariz–Dakar. Motociklistični šport je vse bolj navduševal in motociklizem je postal najljubša rekreacijska dejavnost, motocikel BMW R 80 G/S za vse terene pa je postal prodajna uspešnica. Motocikel je bil predhodnik priljubljenih motornih koles serij GS za vse terene, ki do danes ostajajo najučinkovitejša motorna kolesa za cestno in izvencestno vožnjo.
+ Izvedi več
Inovacije preteklih desetletij so odraz vizije podjetja za naslednjih 100 let. Veščine v strojništvu, ustvarjalnost in inovativni duh so temelj za oblikovanje obstojnih oblik osebne mobilnosti, ki so vedno prilagojeni potrebam ljudi. BMW Motorrad ima že več kot 20 modelov, ki ponujajo bežen vpogled v prihodnost. Primer je BMW C evolution, maksi skuter na električni pogon.
Kako bo na koncu videti motocikel prihodnosti? Oblikovalci v BMW Motorrad bodo predstavili svojo vizijo 11. oktobra v Los Angelesu, ko bodo odkrili svoje vizionarno vozilo. Občinstvo je že lahko okusilo vizionarni motocikel na otvoritvenem dogodku THE NEXT 100 YEARS (Naslednjih 100 let), ki je potekalo 7. marca v olimpijski dvorani v Münchnu. Prvo od štirih vizionarnih vozil je svetovno premiero doživelo na otvoritvenem dogodku.
+ Izvedi več

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

Primerna motorna kolesa.

spinner