»Rutinski dan definitivno ni zame.«

Intervju s predelovalcem Haydnom Robertsom.

Hayden Roberts živi v kalifornijskem mestu Long Beach. Tu je soustanovil znano predelovalno delavnico Hell On Wheels MC. Od tu tudi ime za njegovo vintage motociklistično dirko – znano po vsem svetu. Ko Hayden ne brklja po motociklih, se namreč ukvarja z organiziranjem dirk. In ker so te vedno le ena velika zabava, je znan tudi kot »glavni načrtovalec zabav«. Rojen zabavljač in absolutno obseden z motocikli – čudovita mešanica.

Hayden, zakaj te motocikli tako navdušujejo?
Ko sem bil star približno tri ali štiri leta, me je oče peljal na dirko Velike nagrade v Veliki Britaniji. Od takrat naprej sem praktično vse vikende preživljaj na dirkališču. Še bolj kot sama dirkalna steza so me prevzeli zvoki in vonji. Ko se vozim na motociklu, so moje misli povsem svobodne – to je zame najboljša stvar pri tem. Potem pa gre le še za zvok motorja in iskanje najboljših poti. Zavoj za zavojem.
Kaj načrtuješ za prihodnost Hell on Wheels MC?
V prihodnosti želimo spodbuditi več dogodkov v Kaliforniji. To vključuje tudi dirke po gramoznih cestah in gorah – s kostumom in brez. Prav tako želimo iti čez lužo in organizirati dirke na Japonskem. Morda celo v Evropi.
Zakaj si znan kot »glavni načrtovalec zabav«?
Nisem čisto prepričan. Ampak ko sem začel organizirati dirke, so se mi vedno zdele kot ena velika zabava. Tekmovanje je bilo bolj v ozadju. Če se nekdo pojavi z vikinško čelado na glavi ali oblečen v kostum v obliki banane, postane res zabavno.
Kam si res želiš odpotovati?
Septembra načrtujem potovanje na Himalajo. Zares enkratna izkušnja tu v Kaliforniji pa bi bil izlet po avtocesti Los Angeles Crest Highway v puščavo High Desert. Tam lahko najdeš popolno ravnovesje – ovinkaste ceste se spremenijo v široko razprostrte avtoceste, ki se raztezajo v puščavo.
+ Izvedi več

Čez čas se je ta strast do motociklizma začela odražati v pravi predelovalni delavnici. V Hell On Wheels MC lahko ljubitelji starih vintage motociklov svoja motorna kolesa pripeljejo na popravilo ali obnovo ali celo naročijo popolnoma nove kreacije prilagojenih motociklov.

+ Izvedi več

V kalifornijski predelovalnici motorna kolesa niso edina stvar, s katero se predelovalci ukvarjajo. Fantje v Hell on Wheels MC namreč že nekaj let organizirajo vintage motociklistične dirke. Te so kmalu postale znane daleč naokoli, a pri teh dirkah ne gre toliko za tekmovanje kot za veliko zabavo. Do zdaj so se dogodki odvijali le v Kaliforniji. V prihodnosti so načrtovane tudi dirke na Japonskem in v Evropi.

+ Izvedi več
Koga bi želel vzeti s sabo na izlet?
Najprej sem pomislil na prave legende v dirkanju, kot sta Agostini in Kenny Roberts. A ko bolje pomislim, nisem niti približno tako dober kot onadva, zato takšen izlet verjetno ne bi bil preveč zabaven. Vsaj ne za oba. Nato se spomni na Joy Lewis – ona je vedno pripravljena na kar koli. To je vedno najbolj zabavno.
Kako je videti popoln dan s scramblerjem R nineT?
Na zemljevidu bi izbral pot s popolno mešanico terena. S soteskami, gorami in neprevoznimi potmi. Nato bi se takoj podal na pustolovščino – z dobrim prijateljem in brez načrta.
+ Izvedi več
Na slikanju BMW Motorrad Scrambler v Kaliforniji se iskri! Joy Lewis in Hayden Roberts sta se že srečala. Najprej sta skupaj delala na prizorišču, nato pa sta bila skupaj tam, kamor sodita. Nedavno nazaj sta se poročila.
Scrambler R nineT ponazarja svobodo, nekonvencionalnost in neukročenost. Ti to ustreza?
Poskusil sem tipični rutinski delavnik »od devetih do petih«, ampak to ni zame. Na koncu mora vsak od nas najti to, kar mu najbolj ustreza. Meni ustreza to, da počnem, kar hočem in kadar koli hočem. Enostavno gre za to, da najdeš stvari, ki so pomembne v življenju, ki te res osrečujejo. In dokler to ni denar, je vse mogoče enostavno uresničiti.
Imaš življenjski moto?
Najdi to, kar ljubiš in pusti, da te ubije – Bukowski.
Kaj ti osebno pomeni motociklizem?
Dolgo pot domov.
+ Izvedi več

Iskren. Neukročen. Zračno hlajen.

Občuti veter, nagni se v vsak zavoj in doživi svobodo v vsakem metru, ki ga prevoziš – BMW-jev scrambler R nineT ti omogoča, da si to, kar si. Je vzdržljiv, neobičajen in presega standarde – zapelje te, kamor hočeš. Izdelan za vsakogar, ki želi neokrnjeno, minimalistično motorno kolo, ki ruši vsa pravila.

Več o modelu R nine T Scrambler

Zavrnitev odgovornosti

Prikazana vozila je mogoče modificirati in opremiti z dodatno opremo tretjih dobaviteljev in/ali lastnimi deli, ki jih podjetje BMW ne proizvaja, prodaja ali preizkuša. Podjetje BMW ne prevzema odgovornosti za modifikacije (vključno z montažo in uporabo prikazane dodatne opreme). POZOR: Modifikacija serijskih vozil (vključno z montažo in uporabo delov tretjih oseb in lastnih delov) lahko vpliva na vozne lastnosti! Vožnja naših vozil v modificiranem stanju poteka na lastno odgovornost.

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

Primerna motorna kolesa.

spinner