»Motociklizem je vir mojega navdiha.«

Intervju s pisateljem Robertom Parodijem.

Roberto Parodi, ki prihaja iz Italije, je bil sprva bančnik in pisatelj. Potem pa ga je kot pisca knjig o motornih kolesih opazil nekdo s televizije in tako je dobil termin za svojo resničnostno dokumentarno serijo. Kar naenkrat je Roberto postal pisatelj in voditelj. Odpovedal se je službi v banki. In od takrat je njegovo življenje polno doživetij in potovanj, ki jih navdihuje motociklizem. 

Roberto, navdušuje te mnogo stvari. Ali si zdaj televizijski voditelj, novinar ali popotnik?
Rekel bi si kar pisatelj. V prvi vrsti pripovedujem zgodbe. Mislim, da je naše življenje zaradi zgodb bolj zanimivo in privlačno.
Vendar ali ni življenje samo veliko bolj zabavno kot zgodbe v knjigah?
Če želiš povedati zgodbo, moraš vedeti, o čem govoriš. In ker moje zgodbe vedno govorijo o potovanjih in pustolovščinah, se pač moram z motociklom voziti po svetu, če želim pisati knjige. Zato sta ti dve stvari tako tesno povezani.
Zakaj pišeš o motociklih?
Preprosto zato, ker obožujem te čudovite stroje. Motocikel je orodje moje domišljije: ko ga vozim, razmišljam in sanjam o prihodnosti.
Imaš kakšno življenjsko vodilo?
CCC. To je kratica za cabeza, corazón in cojones. V španščini to pomeni glavo, srce in jajca (se zasmeji).

 

+ Izvedi več

Tega si res ni težko zapomniti. Kaj ti to pomeni?

Ironični opis značilnosti pravega motorista: inteligenca in zdrava pamet, ljubezen in dobrohotnost, pa nekaj malega tistega poguma, ki je v vsakem motoristu. 

Kdaj pa si ti odkril tisti delček motorističnega poguma pri sebi?

Motorna kolesa vozim že od 14. leta. Obožujem občutek svobode, ki mi ga dajejo motocikli.

Kam bi se odpravil, da bi to začutil, in zakaj?

Prevoziti transsaharsko pot od Maroka do Senegala, to bi bilo zame popolno potovanje. To pot obožujem. Ko sem prvič vozil po njej in po 15 dneh prišel v Dakar, sem se počutil kot stari raziskovalec, ki je iz Evrope prišel raziskovat Afriko. Scrambler je popoln motocikel za takšno pot.

Koga pa bi najraje vzel s sabo na pot za družbo?

Rad bi se odpravil na dolgo potovanje skupaj s sinovoma, 21-letnim Pietrom in 19-letnim Vittoriem. O tem sanjam. Oba imata čudovita stara motocikla in sta navdušena nad vintage motociklistično sceno. Tako kot njun oče. Ampak zakaj?

+ Izvedi več

Družine Parodi ne združuje le strast do motociklov s čudovitim zvokom. Njihov drugi skupni hobi vključuje vse, kar je prijetno poslušati. Roberto in njegova sinova igrajo v družinski glasbeni skupini, ki so jo poimenovali »Peter's Room«. Tako kot Roberto tudi sin Vittorio (na desni) igra kitaro in poje. Pietro (na levi) pa igra bobne.

+ Izvedi več

Ko Roberto ne potuje skupaj s sinovoma, se na pot rad poda v družbi treh prijateljev: Andree, Francesca in Livia. Z njimi pogosto potuje po svetu tudi za potrebe televizijskega programa »Born to Ride«. Televizijski program je resničnostna dokumentarna serija, v kateri lahko gledalci spremljajo vsakodnevna doživetja na motorističnih turah.

+ Izvedi več
Od kod pa izhaja tvoje navdušenje nad scramblerji?
Zamisel, ki je vgrajena v scramblerje, je tesno povezana s svobodo, saj so bili ti motocikli sestavljeni iz različnih delov drugih motornih koles z željo, da bi izpolnili potrebe vsakega motorista. To je prava svoboda: odkrivanje in ustvarjanje nečesa, kar potrebuješ. Voziti takšno motorno kolo pomeni zares uživati v pristnem duhu in slogu motocikla, ki so ga nekonvencionalni ljudje zasnovali na nekonvencionalen način.
In kako tisti posebnež, ki se skriva v tebi, vidi motocikel R nineT scrambler?
To motorno kolo je pravi scrambler, ki se lahko pohvali z vsemi posebnimi značilnostmi. Ima občutljiv motor in udoben sedež, med vožnjo pa omogoča ravno pravi položaj. Enostavno ga je upravljati in obenem si mu blizu.
Kako bi opisal svoj popoln dan na scramblerju R nineT?
Nedeljsko pomladno dopoldne. Zgodaj zjutraj se s prijatelji na zbirališču v središču Milana dobimo na kavi in se nato odpravimo proti obali Ligurije. Tam uživamo v vonju mediteranskih rastlin in v prvih toplih sončnih žarkih leta, nato pred manjšo restavracijo parkiramo svoje scramblerje in si privoščimo špagete z vongolami. Obstaja še kaj boljšega na tem svetu?
+ Izvedi več

Iskren. Neukročen. Zračno hlajen.

Občuti veter, nagni se v vsak zavoj in doživi svobodo v vsakem metru, ki ga prevoziš – BMW-jev scrambler R nineT ti omogoča, da si to, kar si. Je vzdržljiv, neobičajen in presega standarde – zapelje te, kamor hočeš. Izdelan za vsakogar, ki želi neokrnjeno, minimalistično motorno kolo, ki ruši vsa pravila.

Več scramblerju R nine T

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

Primerna motorna kolesa.

spinner