Duh legende.

Občutek na reliju Pariz–Dakar z motociklom R nineT Urban G/S.

Reli Pariz–Dakar je legendaren, tako kot ljudje in motocikli, ki so bili del tekmovanja. Joy Lewis raziskuje začetke epskega puščavskega relija v mestih, kjer se je tekma začela in končala. Njena sopotnika: Hubert Auriol, dvakratni zmagovalec relija Pariz–Dakar v 80. letih z motociklom BMW, in R nineT Urban G/S – motocikel, katerega izvedba spominja na legendarni R 80 G/S.  

En pogled na Urban G/S in 80. leta oživijo – začetki relijev in motociklov za dirkanje po puščavi, ko sta se Hubert Auriol in Gaston Rahier odločila za največjo pustolovščino svojega življenja med Parizom in Dakarjem. Uspeh takratnih dveh herojev, strokovnjakov za vožnjo po izvencestnem terenu, je tesno povezan z R 80 G/S, motociklom za cestno in izvencestno vožnjo, ki je zahvaljujoč reliju Pariz–Dakar postal nesmrten.

Ikonski motocikel dandanes še vedno predaja svoje gene na novejše generacije motociklov in je prav tako vir navdiha za novi R nineT Urban G/S. Čeprav je glede na značilnosti vožnje in inovativno tehnologijo del družine motociklov R nineT, njegov videz spominja na R 80 G/S: beli karoserijski elementi, ozek in nekoliko daljši rdeč sedež, dvignjen sprednji okrasni pokrov in maska žarometa. Čas je za raziskovanje začetkov relija v Parizu in Dakarju na motociklu Urban G/S.

+ Izvedi več

Obisk Huberta Auriola

Z motociklom Urban G/S skozi Pariz in mimo Place du Trocadéro, znamenite začetne točke relija Pariz–Dakar.

Joy z motociklom Urban G/S potuje naravnost skozi Pariz. Na desnem bregu Sene se pelje mimo trga Place du Trocadéro, ki se razteza od Eifflovega stolpa do rečnega brega. Leta 1978 je skoraj 200 navdušencev nad motorizmom obeležilo začetek prvega relija Pariz–Dakar na tem trgu. Prevozili so 10.000 kilometrov čez Alžirijo, Nigerijo, Mali in Burkino Faso do Senegala. Eden od pustolovcev je bil 25-letni Hubert Auriol. Takrat se ni zavedal, da bo večkrat zmagal na puščavskih dirkah in da bo pomembno vplival na kultni status motocikla BMW GS.  

+ Izvedi več

Joy Lewis je uredila srečanje s Hubertom Auriolom v njegovem stanovanju v Parizu.

Približno 40 let pozneje se Joy Lewis pripelje do Hubertovega stanovanja v Parizu na motociklu Urban G/S. Stanovanje je polno slik, trofej, starih motorističnih revij in čelad iz tistega obdobja, ki prikazujejo, kako močno je reli oblikoval Hubertovo življenje. Joy že komaj čaka, da Hubertu postavi vsa vprašanja, ki so ji rojila po glavi med vožnjo skozi Pariz. »Mislila sem, da bom morala brzdati svojo radovednost, a je Hubert z navdušenjem pripovedoval svojo zgodbo. Vsrkala sem prav vsako njegovo besedo.« Medtem ko Hubert govori, je v njegovih očeh razbrati nepotešljivo željo po pustolovščini, ki 64-letnika še vedno žene, kot ga je v tistih časih.  

+ Izvedi več

Trofeje, čelade, slike: Hubertova preteklost dirkanja na reliju.

Hubert je opisoval 26. december 1978, ko se je pridružil reliju Pariz–Dakar in so njegove sanje o vožnji v Afriko na motociklu postale resničnost. Potovanje, ki je spremenilo njegovo življenje bolj, kot bi si lahko kdaj koli mislil. »Med relijem sem želel doživeti nekaj izjemnega, nato pa se mi je celotno življenje obrnilo na glavo. Tudi ko sem se vrnil, sem razmišljal le o potovanju in nenadoma sem se zavedel: to je življenje!« Joy se sploh ne zaveda, koliko časa se že pogovarjata. Počuti se, kot da bi bila dejansko z njim na reliju. »Ko Hubert pripoveduje svoje zgodbe, vem, da je prav, da v življenju enostavno storiš stvari in ne le sanjaš o njih.«  

+ Izvedi več

Med oceanom in puščavo

V Dakarju se črn asfalt spreminja v temno rdeč gramoz.

»Pariz in Dakar sta si povsem različna,« razmišlja Joy, ko s Hubertom potuje skozi glavno mesto Senegala. Črn asfalt se spreminja v rdečkasto rjav gramoz, ki se kmalu pretvori v krpanko iz udarnih jam. Če so ulice v središču Dakarja videti tako, si predstavljajte cestne razmere na podeželju ali v puščavi, ki so jo dirkači prečkali na reliju Pariz–Dakar. »Od takrat se ni nič spremenilo,« pravi Hubert z vidnim olajšanjem. »Morda je bilo zgrajenih nekaj novih stavb in cest. A ozračje je isto. Ljudje so še vedno navdušeni in prijazni. 'O! Vrnil si se domov,' pogosto rečejo, kot da bi bil eden izmed njih,« pravi.  

+ Izvedi več

Vožnja z motociklom Urban G/S skozi Dakar v Hubertu Auriolu prebudi lepe spomine.

Joy je navdušena nad Hubertovim entuziazmom nad Senegalom in tamkajšnjimi prebivalci; nad čustvi, ki jih reli prebudi v njem. »Senegal je poseben kraj kot destinacija za reli. Ljudje so tako veseli in te tako radostno vzpodbujajo. To je pravo vzdušje za finale.« Povzpne se na Urban G/S, ki ga spominja na njegov R 80 G/S iz osemdesetih let. Motocikel s protibatnim motorjem, na katerem se je v letih 1981 in 1983 zapeljal do zmage v najtežji puščavski dirki na svetu. »Ta motocikel v meni prebudi močna čustva. BMW-jeve športne barve me spomnijo na veliko lepih trenutkov in vesel sem, da zapuščina motocikla R 80 G/S navdihuje še dandanes.« Hubert krmili motocikel skozi »svoj« Dakar, kot da bi bil domačin, Joy mu vdano sledi.  

+ Izvedi več

Vožnja med čredami koz in hupajočimi taksiji: to je Dakar.

Svoja motocikla manevrirata mimo pisanih avtobusov in hupajočih taksijev; mimo rožljajočih avtomobilov z oslovsko vprego. Na trgu Place de l'Indépendance se promet umiri, ko kmet prečka cesto s čredo koz. Tu se je odvijalo praznovanje po reliju. »Trg je bil preplavljen z ljudmi in na cestah je promet popolnoma zastal. Trajalo je več ur, da smo se prebili do stopničk za podelitev nagrad,« pravi Hubert. Prav vsak trenutek nas opomni, da se hitrost življenja v Afriki razlikuje od življenjskega tempa pri nas. Čas za prestavitev v nižjo prestavo in za uživanje v razgledu na ta eksotični kraj v Zahodni Afriki.  

+ Izvedi več

Kratek odmor v mestu, ki ima ves čas tega sveta.

Glavno mesto Senegala pripoveduje neskončno zgodbo med oceanom in puščavo. Polotok je z Atlantskim oceanom obdan na treh straneh. In čeprav se stepa začne že onstran mesta, je podnebje v Dakarju še vedno tropsko in vlažno, pa tudi prst je rodovitna. Ob pogledu na mesto med oazami zelenih parkov prevladujejo gradbišča; čeprav ni jasno, ali se stavbe rušijo ali gradijo. Ob mogočnih hotelskih stavbah stojijo preproste hiške. Pred sivimi betonskimi stavbami so postavljene pisane tržne stojnice. Hubert in Joy se ustavita pri restavraciji na plaži. Medeninasta ploščica na »steni slavnih« v restavraciji prikazuje, kako cenjen je Hubert Auriol v Dakarju. Njegovo ime se blešči poleg pop zvezd iz osemdesetih, kot je francoska pevka Dalida ali Stevie Wonder.  

+ Izvedi več

Med rdečimi tlemi in rdečim nebom ob obali Dakarja.

Pot nadaljujeta vzdolž obale po Route de la Corniche Ouest proti severu. Joy ima v lasti originalni motocikel R 80 G/S z relija Pariz–Dakar in komaj verjame, da vozi po poti relija z enim od herojev tistih dni. »Trudim se, da je v mojem življenju vedno dovolj pustolovščine. Hubertova zgodba je dokaz, da je to pravi način življenja.« Joy bi se rada oklepala tega trenutka. Obdaja ju rdeča zemlja, ki se nad Atlantikom nevidno zliva z rdečim sončnim zahodom. Od tukaj imata prekrasen razgled na mesto, katerega silhueta miglja v večerni svetlobi. Zdi se, da se je v mestu, ki ima ves čas na svetu, čas ustavil.  

+ Izvedi več
Ljudje so še vedno navdušeni in prijazni. Pogosto rečejo: »O! Vrnil si se domov,« kot da bi bil eden izmed njih. “

Hubert Auriol

Sanjska destinacija Lac Rose

Obrabljeni leseni čolni, postavljeni ob obali jezera Lac Rose.

Tišina izstopa. Okrepi trenutek in občutek, ki te obide med opazovanjem rožnatega jezera. Lac Rose – sanjska destinacija. Svetovno znana kot končna destinacija relija Pariz–Dakar. Tukaj, 30 kilometrov severovzhodno od živahne prestolnice Senegala, je svet drugačen. »Jezero Lac Rose je magično,« pravi Joy, osupnjena nad pogledom, ko s Hubertom prispeta do jezera. Ob obali so razvrščeni razpadajoči leseni čolni. Kmetje križarijo po jezeru in zbirajo sol z njegovega dna. Onstran grmičkov morskega koprca se na ozkem koridorju med jezerom in Atlantikom dvigajo sipine.  

+ Izvedi več

Trenutki čisto na koncu relija Pariz–Dakar so se vtisnili v Hubertov spomin.

»Ko smo sem prispeli po reliju, tišine ni bilo več,« pravi Hubert z nasmehom na obrazu. »Povsod so bili ljudje, ki so vzklikali in nas slavili kot zvezde. Po vseh naporih, dvomih in težavah med dirko si je bilo tisti trenutek res vredno zapomniti.« Doživetja ga še vedno spremljajo, čeprav je od takrat preteklo že mnogo let. So globoko zakoreninjena v njegov spomin. Ne le to, oblikovala so njegovo življenje in iz njega naredile legendo relija Pariz–Dakar.  

+ Izvedi več

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

Primerna motorna kolesa.

spinner