»Vse okoli nas je nekoč nekdo oblikoval.«

Intervju z oblikovalcem Stephenom Kennom o vintage in sodobnem videzu.

Oblikovalec Stephen Kenn je znan po svojem minimalističnem, izčiščenem slogu. Njegova filozofija: avtentični vintage materiali v modernem slogu. Zbirka »Inheritance Collection« še posebej nazorno kaže, kako ta Kalifornijec očisti linije preprostega sedežnega pohištva in ga nato preobrazi s slogom in visokokakovostnimi vintage materiali. Prepričan je namreč, da mora imeti dobro oblikovan izdelek čim enostavnejšo in kar najbolj uporabno obliko, uporabljeni materiali pa morajo zgodovino in pretekle zgodbe prenašati v tukaj in zdaj.

Stephen, ali si že od nekdaj želel postati oblikovalec?
Ne, želja po takšni karierni usmeritvi se je razvila skozi čas. Na začetku so bile moje zamisli omejene na doma sešite kratke majice in potem na kavbojke. Zatem sem začel oblikovati torbe. Vmes pa sem sanjal o oblikovanju pohištva. Upam, da se bom nekega dne lahko lotil tudi arhitekturnih in drugih umetniških projektov.
Kaj ti je pri tvojem poklicu najbolj všeč?
Obožujem oblikovanje! »Vse okoli nas je nekoč nekdo oblikoval.« Interakcijo med ljudmi in predmeti razumem kot pogovor med kulturo in svetom. Ko nekdo ustvari izdelek ali umetniško delo, se bo obdržalo dalj časa, verjetno tudi še po ustvarjalčevi smrti. Prihodnje generacije se bodo pogovarjale o izdelkih, ki smo jih ustvarili, ko bodo razmišljali o naši dobi.
Kje poiščeš navdih za svoje delo?
Vedno se vprašam naslednje vprašanje: kako lahko rešim to težavo? Težav ne vidim kot nekaj slabega, ampak jih raje uporabim kot vir navdiha. Rad razmišljam o preprostih vsakodnevnih zapletih. Trenutno se ukvarjam z razširljivo jedilno mizo in se res veselim njene predstavitve v maju na mednarodnem sejmu sodobnega pohištva v New Yorku.
+ Izvedi več
Ali te je kdaj strah, da neke težave ne bi znal rešiti?
Rekel bi, da moji najboljši izdelki nastanejo takrat, ko odmislim strah pred neuspehom in sprejmem tveganje ter tako ustvarim primeren prostor, da se lahko porodijo čudoviti izdelki. Ko oblikujem, imam občutek, da nič ni nemogoče.
To je slišati kot popolna svoboda.
Svoboda je čudovita beseda. Opisuje ravno tisti občutek, ki me prežema, ko sedim na scramblerju R nineT. V mojem življenju in pri mojem delu je več stvari povezanih s tem občutkom svobode, ki ga občutim med vožnjo motocikla.
Kako si sploh začel voziti motorno kolo?
Pravzaprav me je v svet motociklizma vpeljala žena in ravno zaradi nje sem kupil svoj prvi motocikel: Honda 360 Café Style, letnik 1975. Takrat sem se moral zgrda naučiti, kaj vse gre lahko pri vintage motociklu narobe. Kar nekaj različnih stvari sem želel popraviti sam in tako sem v Los Angelesu srečal ogromno novih ljudi. Z mnogimi smo še danes dobri prijatelji. Motocikli ali pa motociklizem nasploh zame ni samo vožnja z motornim kolesom, ampak v veliki meri tudi skupnost motoristov.
Kam vse te je tvoje motorno kolo že popeljalo?
Prejšnji september sva z ženo pet dni križarila po škotskem hribovju na motociklu BMW 700 GS. Še nikdar v življenju nisem videl česa tako lepega.
+ Izvedi več
Katera je naslednja postaja?
Razmišljala sva, da bi jeseni letela v Avstralijo, in upava, da bi tam lahko vozila motocikle BMW. Večkrat sem se že vozil po Skalnem gorovju, ampak sem vedno sanjal, da bi enkrat z motornim kolesom prečkal znameniti prelaz.
Kako bi opisal svoj popolni dan na scramblerju R nineT?
Vstal bi izjemno zgodaj, si pripravil nekaj hrane za na pot in se na scramblerju R nineT usmeril proti obali. V času kosila bi se odpeljal proti kanjonom in si poiskal prostor za piknik z odličnim razgledom. Potem pa bi se zapeljal po avtocesti ob tihomorski obali. To cesto preprosto obožujem.
Kaj ti osebno pomeni motociklizem?
Nekaj, kar mi predstavlja izziv in navdih. Oboje hkrati.
+ Izvedi več

Oblikovalski atelje.

Oblikovalski atelje.

Stephen Kenn ima skupaj z ženo od 2011 v Los Angelesu svoj oblikovalski atelje. V ateljeju večinoma oblikuje pohištvo in izdelke iz usnja. Z vedoželjnostjo se poigrava z oblikami in materiali, dokler predmeti ne pridobijo popolnoma izčiščene podobe. Navdih raje išče izven motociklizma.

+ Izvedi več

Vsak oblikovalski projekt je zanj raziskovanje. Na začetku se vedno najprej posveti raziskavi novih materialov, oblik in postopkov. Pa tudi odkrivanju zgodb, ki jih je pomembno prenesti. Tako nastajajo funkcionalni predmeti v modernih oblikah in iz visokokakovostnih materialov – vse »Made in Downtown L.A.«.

+ Izvedi več

Iskren. Neukročen. Zračno hlajen.

Občuti veter, nagni se v vsak zavoj in doživi svobodo v vsakem metru, ki ga prevoziš – BMW-jev scrambler R nineT ti omogoča, da si to, kar si. Je vzdržljiv, neobičajen in presega standarde – zapelje te, kamor hočeš. Izdelan za vsakogar, ki želi neokrnjeno, minimalistično motorno kolo, ki ruši vsa pravila.

Več o modelu R nine T Scrambler

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

Primerna motorna kolesa.

spinner