Ples na akrobatski vrvi.

Predstava na dnevih BMW Motorrad.

Ko Sarah Lezito izvaja akrobacije na motociklu, je videti, kot da bi njen motocikel plesal. Na dnevih BMW Motorrad Francozinja dobi za ples v roke S 1000 R in svoj sloves najboljše ženske akrobatke v motociklizmu postavi na preizkušnjo v akrobatskem »uličnem plesu«.

Trening v zgodnjih jutranjih urah: Sarah Lezito pleše z motociklom.

Na prireditvenem prizorišču zavlada tišina, podobno kot v gledališču, ko ugasnejo luči. Sarah Lezito se na dnevih BMW Motorrad v Garmisch-Partenkirchnu pripelje na oder. Njen nastop gre z roko v roki z zvokom motocikla S 1000 R, ki prekine tišino. 24-letnica pleše skupaj s svojim motociklom – kot da bi bil BMX in ne BMW. Z drsenjem riše na asfalt popolne figure v obliki osmice, nato pa iz svojega bogatega repertoarja izvede še vrsto popolnih akrobatskih točk.

+ Izvedi več

S 1000 R kot akrobatski motocikel

Različica motocikla S 1000 R za akrobatsko vožnjo.

Sarah si je sama izbrala akrobatski motocikel in prepričana je, da je primeren za izvajanje akrobatskih točk.

Različica motocikla S 1000 R za akrobatsko vožnjo.

Nova akrobatka na motociklu si je sama izbrala akrobatski motocikel BMW Motorrad. »S 1000 R je zame presenetljiv in originalen. Vedno znova me navdihne. Ta motocikel se natančno ujema z mojim stilom in ga še krepi.« Sarah se motocikel zdi relativno lahek in enostavno vodljiv. Vseeno pa je bilo potrebnih nekaj predelav, da je z motociklom S 1000 R danes mogoče izvajati akrobatske točke. Sarah je najprej zamenjala verižnik, da se je lahko z motociklom vozila izredno počasi za izvajanje tehničnih trikov. V celoti je odstranila luči in elektroniko pospravila za masko. Prilagojen rezervoar Sarah nudi oporo med izvajanjem trikov in ji omogoča, da izvede še več akrobatskih točk. Zamenjala je ročaje krmila in nožne opore. Poleg tega je na motocikel namestila zavorno ročico za zadnje kolo.

+ Izvedi več

Akrobatka s sposobnostmi na področju mehanike.

»Ko na svojem motociklu kaj uničim, nočem čakati mehanika. Preveč sem neučakana,« pravi Sarah Lezito.

Akrobatka s sposobnostmi na področju mehanike.

Sarah veliko sama postori na svojem motociklu. Vseeno pa je vesela, da ji pri tem pomaga najboljši prijatelj Romain, ki celo sam izdeluje dele za njen motocikel. »Včasih nimam izbire in se moram sama lotiti dela. Ko na svojem motociklu kaj uničim, nočem čakati mehanika. Preveč sem neučakana. Na splošno pa sem zelo vesela, da mi Romain pomaga in se mi ni treba ukvarjati z mehaniko.« Sarah ni ravno preobčutljiva glede svojih motociklov. Če želi motorno kolo dohajati to dekle, mora biti robustno. »Poškodovala sem že veliko motociklov,« pove z nasmehom na obrazu, »ampak ponavadi jih je bilo mogoče popraviti.«

+ Izvedi več

Trening s Chrisom Pfeifferjem

Sarah Lezito ima odličnega vzornika: Chrisa Pfeifferja. Kot najstnica je težila k posnemanju tega akrobatskega heroja na motociklu. »Chris me je navdihoval. Pri 14 letih se mi je na eni od njegovih predstav v Franciji uspelo slikati z njim,« se spominja. »Ponosna sem, da hodim po njegovih stopinjah, in upam, da bom nekoč tako dobra kot on. Toliko je naredil za naš šport. Je super oseba, pa tudi super slog ima.« Ko je Chris Pfeiffer izvedel, da bo Sarah Lezito sodelovala na akrobatskih prireditvah z motociklom za BMW Motorrad, jo je takoj povabil k sebi domov na Bavarsko. »Trenirala sva na njegovih tleh in zaupala sem mu svoje načrte z S 1000 R,« pove Sarah. »Bil je res navdušen in je hotel svoj F 800 prilagoditi glede na moje mere. A raje krotim močan motocikel, kot da sebi prilagodim motocikel, ki nima dovolj konjske moči. Navajena sem na štirivaljni motor in ne predstavljam si primernejšega motocikla, kot je S 1000 R.«

+ Izvedi več
Sarah Lezito
Sarah Lezito
Sarah Lezito
Sarah Lezito
Sarah Lezito
Sarah Lezito
Sarah Lezito
Sarah Lezito

Slog Sarah Lezito

Izpopolnjeni triki.

Sarah je izumila svoj slog in izpopolnila svoje trike.

Izpopolnjeni triki.

Kljub svojemu talentu se mora Sarah zelo truditi, da izstopa v množici talentiranih akrobatskih motociklistov. Predvsem, če upoštevamo, da ženske ne morejo dohajati moških pri posebej zahtevnih trikih. Prav zato njene izkušnje v akrobatskem motociklizmu ne temeljijo na ekstremno zahtevnih trikih. »Nisem izumila trikov, ampak sem izumila svoj slog. Počnem nekaj svojega in s tem želim izpopolniti vsak posamezni trik.« Sarah obožuje vse vrste skokov na rezervoar, zdrse in predvsem dviganje na sprednje kolo. »Motocikel lahko dvigam na sprednjo gumo tako dolgo, dokler se sprednja zavora povsem ne obrabi,« pravi.

+ Izvedi več

Prilagodljivost in lahkotnost.

Vsak gib prikazuje njeno dovzetnost za motocikel.

Prilagodljivost in lahkotnost.

Da bi bila v dobri kondiciji za svoj ples na motociklu, mora Sarah trdo trenirati. »Zelo moram delati na svoji prožnosti. Kar nekaj časa je trajalo, da sem se na motociklu naučila ohraniti ravnotežje, in če tega vztrajno ne vadim, bo šlo spet vse hitro v pozabo. Ampak triki, ki zahtevajo prožnost, se mi zdijo kar super. Zato odločno vztrajam.« Sarah ima poleg svojega odločnega in osredotočenega duha tudi velik talent za akrobatski motociklizem. S svojim motociklom ravna, kot da bi bil breztežen. Vsak njen gib je popoln in prikazuje njeno dovzetnost za motocikel. In občinstvo je navdušeno nad njenim posebnim slogom.

+ Izvedi več

Ples na zvoke motorja.

Sarah ne potrebuje glasbe za svoj ulični ples: »Najboljša glasba je zvok motorja.«

Ples na zvoke motorja.

Sarah ne potrebuje glasbe za svoj ples. »Najboljša glasba je zvok motorja. Tega se želim 100-odstotno zavedati. Vse drugo me med treningom moti.« Medtem ko se pripravlja na trening, pa Sarah rada posluša glasbo, da v njej vzbudi dobro razpoloženje. Zatem obstajata le ona in njen motocikel – in tišina. »S 1000 R ima dober zvok. Ne želim, da bi ga prikrili zunanji zvoki.« Ohranila je originalni izpušni sistem in ta zvok ji zadošča.

+ Izvedi več
Raje krotim močan motocikel, kot da sebi prilagodim motocikel, ki nima dovolj konjske moči. Ne predstavljam si primernejšega motocikla, kot je S 1000 R. “

Sarah Lezito

Ulični ples v Garmisch-Partenkirchnu

Sarah je ravno pravi čas dokončala svoj trening na motociklu S 1000 R za dneve BMW Motorrad in na prireditvenem prizorišču uprizorila prefinjeno predstavo. »Ozračje je sijajno in celo asfalt je popoln. Resnično se veselim, da tukaj uprizorim akrobatsko točko,« pove Sarah in začne svoj ulični ples na S 1000 R.

+ Izvedi več

S 1000 R

S 1000 R

Roadster

Izvedi več

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

spinner