Vožnja po zraku.

BMW Motorrad in LEGO Technic izdelujeta konceptni model lebdečega motornega kolesa.

Premikanje mej je bilo vedno del BMW Motorrad. Prihodnost mobilnosti je polna presenečenj – kar dokazuje lebdeči protibatni motor. Začetek je bil konstrukcijski set.

Oblikovalci družbe LEGO so dosegli svoj prvi razburljivi uspeh. In že prežijo na svojo naslednjo pustolovščino. Danci so iz pisanih kock že izdelali miniaturni konstrukcijski set modela R 1200 GS. »Z LEGO Technic lahko ustvariš karkoli, celo prihodnost,« samozavestno pove oblikovalec Lars Thygesen. S temi spodbudnimi mislimi sta si ekipa LEGO in družba BMW Motorrad zadali nov izziv.  

+ Izvedi več

Ambiciozen cilj: ustvariti futurističen motocikel, ki bo odgovoril na vprašanje, kako bo videti vožnja z motocikli v prihodnosti. Narobe svet: oblikovalci družbe LEGO so svoj konstrukcijski set uporabili kot osnovo za ustvarjanje konceptnega motocikla. Kar se je zgodilo zatem, je fenomenalno. Motocikel prihodnosti je izdelan iz povsem enakih delov kot model LEGO Technic R 1200 GS Adventure, ki je oblikovalcem pri BMW Motorrad predstavljal gromozanske težave.

+ Izvedi več

BMW ti da krila.

Uspeva jim nemogoče. Zaposleni v Münchnu uresničujejo dansko vizijo in razvijajo pravo lebdeče motorno kolo iz konstrukcijskega seta – leteč motocikel, ki lebdi nad cestiščem. Vožnja po zraku. Alexander Buckan, vodilni pri oblikovanju vozil pri BMW Motorrad, je navdušen nad to vizijo prihodnosti: »Ustvarjanje fiktivnega, vizionarnega modela iz delov konstrukcijskega seta LEGO Technic BMW R 1200 GS Adventure je bila odlična zamisel in izjemen ustvarjalni izziv.

V koncept je bila vključena prvotna zasnova, ustvarjena v BMW Motorrad, s tipičnimi elementi, kot sta protibatni motor in značilna silhueta GS, med drugim pa so nanj vplivale tudi bogate konstrukcijske oblike iz zakladnice LEGO Technic.« Podaj se v svet in ustvarjaj prihodnost. Videti je, kot da sta LEGO Technic in BMW Motorrad brata na duhovni ravni. 

+ Izvedi več

MOTOCIKEL IZ KOCK

Projektna partnerja sta že v preteklosti dokazala, da imata skupno točko: predvidevamo lahko, da je bil model BMW R 1200 GS Adventure že skoraj povsod na tem planetu, a nikoli prej v Larsovi pisarni v mestu Billund na Danskem. Lars sedi za svojo mizo; poleg njega pa veličasten 260-kilski motocikel s 125 konjskimi močmi. Danec opazuje motorno kolo; njegove oči preletijo vilice, nato pa svoj pogled spet usmeri na svojo zapleteno ilustracijo. 

+ Izvedi več

CILJ FANTAZIJE, DA POSTANE RESNIČNOST

Zakaj je ta motocikel prav v njegovi pisarni? Danec je oblikovalec pri družbi LEGO že skoraj 25 let. Že več kot pet let pripravlja osnutke vozil za LEGO Technic, za to, da je motocikel poleg njegove mize, pa se ima zahvaliti družbi BMW Motorrad. Družba s sedežem v Münchnu je z ustvarjalnim arhitektom za sestavljanje kock iz mesta Billund prvič prišla v stik avgusta 2015. Zamisel: ustvariti model LEGO Technic iz pravega motocikla. Danska družba z igračami je že sodelovala z družbo BMW pri implementaciji modela MINI Cooper v okviru LEGO Creator. Tudi navdušenci nad tehnično rokodelsko obrtjo so že oblikovali motocikle. A ti so bili do zdaj le virtualni modeli. Zdaj pa je za »poziranje« na vrsti pravi motocikel. 

+ Izvedi več

Model GS izpolnjuje vse zahteve.

Model GS izpolnjuje vse zahteve.

V začetnih fazah te zamisli so imeli oblikovalci v mislih več motociklov. A na koncu so se odločili za model Adventure. Od vseh drugih modelov je bil boljši na treh področjih, ki so pri oblikovanju novega modela bistvenega pomena za LEGO Technic: funkcionalnost, avtentičnost in izziv za izdelavo. R 1200 GS Adventure združuje vse te lastnosti.  

+ Izvedi več

Vse bolj goreča želja.

Ko je Lars slišal za zamisel, mu je takoj postalo jasno: to bo njegov projekt. »Zelo sem navdušen nad motocikli in kar me je še posebej navdušilo, je bilo oblikovanje motornih koles s posvečanjem izjemne pozornosti podrobnostim,« razlaga oblikovalec. A kljub njegovim bogatim izkušnjam mu ta projekt predstavlja nove izzive. »Gre za poseben motocikel z mnogo neobičajnimi lastnostmi.

Vilice, nihajni vzvod in eno nihalo na zadnjem kolesu. Z družbo LEGO Technic sem v preteklosti oblikoval veliko motociklov, a nikoli s posebnimi lastnostmi, kot so te,« nam pove Lars. Izziv v njem prebudi željo in takoj se odpravi na delo. 

+ Izvedi več

Delo opravlja kot prevajalec.

Delo opravlja kot prevajalec.

Do velikega srečanja z družbo BMW Motorrad je prišlo en mesec po prvem stiku. Na konferenčni mizi je že prvi prototip miniaturnega modela Adventure. Partnerji se strinjajo, da je model impresiven in projekt se začne odvijati. Lars se energično loti dela. Z motociklom, najpomembnejšim orodjem, poleg njegove mize v fazi pripravljanja osnutka. »Bil mi je v veliko pomoč, saj sem lahko videl vse podrobnosti delov in izmeril dimenzije.« Larsovo delo je podobno delu prevajalca. Posluša originalno motorno kolo, zabeleži besede, ki jih izgovarja kovinski motocikel, o njih premleva in jih nato prevede v jezik LEGO Technic. In tako so nastali nekateri modeli, ki so zdaj na poti v München. 

+ Izvedi več

VSI SE IGRAJO Z LEGO KOCKAMI

Na srečanju z odgovornimi oblikovalci družbe BMW Motorrad Lars predstavi svoje prototipe. Oblikovalci so navdušeni nad tem, da je njihovo motorno kolo uporabil LEGO Technic. Vendar pot do popolne replike še ni končana.  

+ Izvedi več

O tem še naprej razpravljajo, komentirajo podrobnosti in se z njimi seveda igrajo. Bavarci brez kakršnih koli zadržkov in omejitev prav tako izdelujejo svoje virtualne modele in mrzlica sestavljanja kock se kot požar hitro razširi po bližnjih oddelkih.

+ Izvedi več

Najtežja naloga.

Najtežja naloga.

Lars odleti nazaj na Dansko z novim zagonom in s poglobljenim znanjem o motociklih. Bistvene so majhne stvari, kot dejstvo, da je logotip na motornem kolesu postrani, dokler se voznik ne usede na motocikel; šele takrat se poravna. Smer Larsovega osnutka je prava. »Razprava je bila zelo ustvarjalna, a še vedno smo bili vsi enakih misli,« pravi oblikovalec družbe LEGO, ko opisuje svoj obisk. Na Danskem enostranska nihajna roka preizkuša Larsovo zmogljivost do maksimuma. »Zelo težko jo je bilo stabilizirati, saj je le plastika.« A na koncu je Dancu le uspelo izdelati enega najpomembnejših delov iz obstoječih kock. Za njegov model GS mu ni bilo treba posebej izdelati niti enega samega elementa LEGO. »Ni mi bilo treba sklepati kompromisov,« nam pove Lars o najtežji nalogi med izvedbo. 

+ Izvedi več
Studio za oblikovanje v Münchnu me je navdihnil. “

Lars Thygesen

KONČNI PREIZKUS

Njegova vztrajnost se je na koncu izplačala. Ko so oblikovalci pri BMW Motorrad marca 2016 obiskali sedež družbe LEGO, je na modelu potekalo še zadnje dodajanje zaključnih detajlov. Po tem je moral model skozi postopek strogega ocenjevanja zasnove LEGO. A ko varuhi ustreznosti niso našli nobene napake in so dvignili palce, »so bili vsi srečni,« pove Lars. Za zdaj se pripravlja na svojo naslednjo pustolovščino z GS: terensko vožnjo z motociklom v Enduroparku Hechlingen.    

+ Izvedi več

Druge zgodbe, ki te utegnejo zanimati.

Primerna motorna kolesa.

spinner