Pred vsako vožnjo

Spodaj si lahko ogledate nekaj predlogov za čim večji užitek v vožnji z BMW-jem, ki bo trajal kar se da dolgo. Konec koncev gre za dragocen tehnološki izdelek. Zaradi tega je skrbno ravnanje z njim ključno za dolgo in brezhibno delovanje.
+ Izvedi več

Hiter pregled se vedno izplača.

Luči

Pred vsako vožnjo preverite zasenčeno luč, dolgo luč ter zadnjo in zavorno luč. Namestimo lahko samo dele najvišje kakovosti, pri čemer se ob vsakem servisu prepričamo, da delujejo brezhibno. Vendar priporočamo, da jih za vsak primer preverite tudi sami.
Zrak

Ustrezen zračni tlak je eden od najpomembnejših dejavnikov za brezhibno obnašanje motornega kolesa na cestišču. Z malo nožno črpalko družbe BMW Motorrad lahko preverite tlak in ga prilagodite obremenitvi in svojemu slogu vožnje. Ustrezne vrednosti so navedene v navodilih za uporabo.

Olje

Olje skrbi za namazanost motorja in njegovo nemoteno delovanje. Obenem olje motor tudi hladi in zagotavlja idealno delovno temperaturo. Originalno motorno olje ADVANTEC družbe BMW je prilagojeno tako, da izpolnjuje visoke zahteve za visokozmogljive motorje družbe BMW Motorrad. Edinstvena formula originalnega motornega olja ADVANTEC družbe BMW zagotavlja, da bo vaše motorno kolo dolgo delovalo nemoteno. Zato se vedno prepričajte, da je v motorju, menjalniku in pogonu ustrezna količina olja. Tudi prevelika količina olja ima lahko negativne posledice, saj je tlak olja v motorju zasnovan za določeno količino.

Ročice

Z rokami upravljate sklopko in zavoro, z nogami zavirate in prestavljate. Zato morajo vse štiri ročice delovati brezhibno. Še zlasti zato, ker se pedali pogosto prilagodijo sami. Zaradi prilagodljivih ročic na številnih modelih naših motornih koles vsakodnevna vožnja prinese še več užitka. Če želite zagotoviti kar največjo učinkovitost, so visokozmogljivi deli družbe BMW Motorrad prava rešitev za vas. Visokokakovostni deli iz karbona, titana in aluminija poskrbijo za edinstvenost vsakega motornega kolesa.

Oprema

Izbira oblačil je seveda odvisna od vremena. Vendar vedno upoštevajte varnost. Kolekciji Ride in Style družbe BMW Motorrad vsebujeta široko paleto funkcionalnih in modnih oblačil ter varnostnih dodatkov za vse vremenske razmere. Za zaščito motornega kolesa v vseh vremenskih razmerah in njegovo pripravo nanje imate na voljo tudi originalne izdelke za nego družbe BMW. Pri tem je treba upoštevati, da tudi najboljša nega ne zaustavi procesa staranja: ščitniki in lupina čelade sčasoma postanejo krhki in lomljivi ter izgubljajo svojo zaščitno vlogo. Usnje in funkcionalna oblačila je prav tako treba negovati, da bodo dihala na dolgi rok.

Samopreverjanje

Za največji užitek v vožnji je pomembna tudi telesna pripravljenost. Če se želite na motornem kolesu zabavati, morate poskrbeti za svoje zdravje in uravnoteženost. Pred vožnjo sprostite svoje misli.
Preverjanje vremenskih razmer

Slog vožnje prilagodite vremenu. Upoštevajte, da ne samo voznik, temveč tudi motor in pnevmatike potrebujejo določeno delovno temperaturo za optimalno delovanje. Ne oblecite se premalo, vendar tudi ne pretoplo. Poskrbite za zaščito pred vetrom in zaščito pred padcem.
Preverjanje prometnih razmer

Če veste, kakšno je stanje prometa na poti, se boste lažje sprostili. Tako boste lahko tudi lažje predvidevali, koliko časa potrebujete za pot. S sistemi za navigacijo družbe BMW Motorrad boste vedno zanesljivo prispeli na cilj, pri čemer imate na voljo vse od osnovnih modelov do sistemov za navigacijo po vseh terenih.

Na poti

Motorna kolesa družbe BMW so še posebej dobro pripravljena za večja potovanja. Njihova ergonomija omogoča potovanja, dolga tisoče kilometrov. Poleg tega je vse zasnovano in izdelano za zahtevno neprekinjeno delovanje. Številne prtljažne rešitve zagotavljajo idealne možnosti za prevoz stvari za vsak model. Vendar se vedno prepričajte, da je vse dobro nameščeno, saj na prtljago deluje velika sila, kar je odvisno od vozišča in vašega sloga vožnje. Tukaj je še nekaj nasvetov, preden vam lahko zaželimo srečno pot.
+ Izvedi več

Da bo vsako potovanje najlepše.

Shranjevanje prtljage

Z manj prtljage ste bolj svobodni. To še toliko bolj drži, ko potujete z motornim kolesom. Odvisno od lokacije motornega kolesa prtljago vedno vzemite s seboj v šotor ali sobo. Prtljaga mora biti dobro pripravljena. Originalni dodatki družbe BMW Motorrad zagotavljajo širok nabor prtljažnih rešitev, od stranskih kovčkov, torb na posodi za gorivo, zgornjih kovčkov do potovalnih torb, pri čemer so skoraj vse rešitve vodotesne in prilagojene posebej za vaš BMW. Težke kose prtljage vedno postavite na dno. Tako bo imela najmanjši vpliv na obnašanje motornega kolesa na cestišču. Svoj slog vožnje vedno prilagodite obremenitvi.

Načrtovanje poti

Pot skrbno načrtujte, da boste lahko sproščeno uživali. Med vožnjo morate biti osredotočeni na cesto. Zato je toliko bolj pomembno, da potrebne informacije pridobite hitro in varno. Pri tem si lahko pomagate z našimi priročnimi napravami z navigacijo GPS ali torbo, ki se namesti na posodo za gorivo in je opremljena s prozornim žepom za zemljevid. Pri načrtovanju poti je treba upoštevati tudi razdaljo – z vidika porabe goriva in z vidika lastne vzdržljivosti.
Premori

Vozniki se razlikujejo po svojih sposobnostih z vidika energije in vzdržljivosti. Vožnja z motornim kolesom zagotavlja neposreden in intenziven užitek, vendar zahteva več naporov kot vožnja z avtomobilom. Zaradi tega se hitreje porabijo zaloge: koncentracija in sposobnosti odzivanja se poslabšajo, pri čemer se poveča tveganje za izgubo nadzora – vse do mikrospanca. Zato zlasti na dolgih potovanjih poskrbite za dovolj premorov.
Servisna mreža

Izboljšana varnost na vseh cestah: naša celovita servisna mreža obsega 80 držav in 1200 naslovov. Leta 2020 bomo imeli že več kot 1500 zastopnikov. Vse mednarodne informacije – tudi o mobilnem servisu družbe BMW – so na voljo v gradivu, ki je priloženo motornemu kolesu. Na voljo je tudi brošura za tujino.
Mobilna storitev

Zanesljivost naših motornih koles je na prvem mestu. V primeru okvare pa se lahko obrnete na mobilno storitev. BMW je edini proizvajalec, ki zagotavlja lastno asistenčno storitev v številnih državah: usposobljeni strokovnjaki z obsežnim strokovnim znanjem poskrbijo, da lahko z motornim kolesom nadaljujete vožnjo. Za hitro in učinkovito pomoč v tujini vedno pokličite mobilni servis v domači državi. Tam bodo zabeležili podatke in takoj sprožili naslednje korake. V nadzornem centru mobilnega servisa bodo poskrbeli za vaš primer in vam prek telefona pomagali, kolikor bo mogoče. Če potrebujete takojšnjo pomoč, bomo k vam napotili najbližje servisno vozilo družbe BMW. Telefonska številka mobilnega servisa v vaši domači državi je na voljo v našem priročniku s telefonskimi številkami.

Pred zimo

Površine BMW-ja se ponašajo z izredno visokokakovostno obdelavo. Uporabljamo samo najkakovostnejše izdelke, ne glede na to, ali so površine barvane ali obdelane z barvanimi materiali ali kovinami. Sol na cestah, vlaga in temperature pa kljub temu terjajo svoj davek pri vsakem materialu. Če se odločite za skladiščenje motornega kolesa, ga hranite v toplem in suhem prostoru – predvsem suhem prostoru. Poleg tega zagotovite, da prevleke omogočajo zadostno kroženje zraka. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost nabiranja vlage, kar povzroča korozijo. Če se želite izogniti vsakršnemu tveganju, uporabite lahko olje, kot je olje v pršilu svetlo rdeče barve, in ga v manjši količini nanesite na motorno kolo. To bo zlasti kovinske površine bolje zaščitilo pred korozijo. Priporočamo, da motorno kolo pred začetkom sezone operete z majhno količino detergenta za pomivanje posode v mlačni vodi in mehko gobico. Za več nasvetov se lahko obrnete tudi na partnerja družbe BMW Motorrad.
+ Izvedi več

Vedno se dobro pripravite.

Čiščenje

Po zimskih vožnjah redno sperite nanose soli in poskrbite za intenzivnejšo nego s primernimi sredstvi. Visokotlačni čistilnik prilagodite za nežno uporabo, pri čemer curka ne usmerjajte neposredno v vhodno cev in ležaje. Pri nas lahko kupite tudi različne izdelke za nego. Od čiščenja do loščenja: originalni izdelki za nego družbe BMW zagotavljajo popolno nego za vaše motorno kolo. 

Razbremenitev ogrodja

Priporočamo, da motorno kolo pozimi postavite na sredinsko stojalo in tako razbremenite stalen pritisk na pnevmatike in vzmeti v zimskem obdobju mirovanja. Ploska mesta preprečite tako, da svoj BMW občasno premaknete naprej in nazaj – to lahko storite tudi v zelo majhnem prostoru.
Napolnjenost akumulatorja

Če motornega kolesa daljše obdobje ne uporabljate, se napolnjenost akumulatorja zniža. V preteklosti je bilo treba akumulator s težavo odstraniti in odnesti v toplo stanovanje ter ga tam napolniti pred začetkom sezone. Danes so na voljo izvrstne naprave za ohranjanje napolnjenosti, ki jih je običajno mogoče priključiti na akumulator, ne da bi ga bilo treba odstraniti, na primer polnilnik akumulatorjev družbe BMW Motorrad. To je zelo praktično, saj potrebujete le dostop do vtičnice.

Delovni material

Sintetična olja družbe BMW niso le izredno vzdržljiva med uporabo motornega kolesa, temveč prestanejo tudi preizkus časa v obdobjih mirovanja. Odlično delujejo tudi po zimi po kratki otoplitvi. Priporočamo zlasti originalna motorna olja ADVANTEC družbe BMW in originalna olja Expert Line družbe BMW, ki so odlično prilagojena motorju vašega motornega kolesa družbe BMW Motorrad. V primeru kovinske posode za gorivo priporočamo, da jo pred obdobjem mirovanja napolnite, saj lahko sicer pride do korozije v notranjosti posode zaradi kondenzirane vlage. Ta težava ni prisotna pri plastičnih posodah za gorivo. Pri motornemu kolesu z uplinjačem odklopite dovodni priključek med posodo za gorivo in uplinjačem, pri čemer naj iz uplinjača izteče gorivo, da preprečite strjevanje. Pri sodobnih motorjih z vbrizgavanjem, kakršni so v celotnem naboru družbe BMW Motorrad, ta ukrep ni potreben.

Servisni partnerji družbe BMW v vaši bližini.

Naša svetovna servisna mreža omogoča, da smo vam na voljo kjer koli in kadar koli. Poiščite servisnega partnerja družbe BMW v svoji bližini in izkoristite naše servisne ponudbe.

Poiščite servisnega partnerja
spinner