Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen motorist, ABS zagotavlja lažje in varnejše zaviranje na mokrem cestišču, v izrednih situacijah in ko prevažate potnika ali prtljago – torej v vseh pogojih. Motoristu ves čas zagotavlja optimalno razdaljo ustavljanja brez tveganja padca zaradi blokiranja koles.
BMW Motorrad pri različnih vrstah motornih koles uporablja različne zavorne sisteme ABS: ABS ali ABS z vgrajeno delno integralno funkcijo. Oba sistema s pomočjo elektronsko nadzorovane hidravlike zanesljivo preprečujeta blokiranje koles med zaviranjem v sili. Pri tem tipala na kolesih merijo hitrost vrtenja sprednjega in zadnjega kolesa in lahko takoj zaznajo morebitno blokiranje katerega od koles. Tipala posredujejo merilni impulz procesorju, ki aktivira prilagojevalnik tlaka v hidravličnem zavornem tokokrogu sprednjega ali zadnjega kolesa. Sproženi prilagojevalnik tlaka zniža zavorni tlak v delcu sekunde in ga nato znova poviša. S tem se zagotovi, da je v zavornem sistemu na ustreznem kolesu, ki je pod nadzorom ABS, vedno na voljo povsem ustrezen nivo zavornega tlaka, da se prepreči blokiranje kolesa.
Integralni ABS BMW Motorrad deluje z zavornim servom različice I-ABS I. Električno vodena hidravlična črpalka pomaga pri zavornem tlaku, ki ga ustvarjata zavorna ročica in valj. V modele, izdelane od leta 2007 naprej, je vgrajen natančneje regulirani sistem, ki deluje brez zavornega serva (I-ABS II). Pri delno integralnih zavornih sistemih zavorna ročica na ročaju sproži zaviranje obeh koles, nožni zavorni pedal pa deluje samo na zavoro na zadnjem kolesu. Sistemi ABS predstavljajo jasno prednost za varnost v primerjavi z običajnimi zavornimi sistemi in to je pogosto opisano v preizkusih motornih koles.
Krmilna elektronika in hidravlika zavornega serva in sistema proti blokiranju koles sta vgrajeni v centralni prilagojevalnik tlaka integralne zavore. Trije procesorji zagotavljajo najvišjo možno raven varnosti sistema. Dva mikrokrmilnika vzporedno krmilita sistem, tretji pa nadzoruje postopek. Ob vsakem zagonu vžiga sistem izvede samopreizkus, med katerim utripajo signalne lučke ABS na armaturni plošči. Lučke samodejno ugasnejo, ko tipala hitrosti posredujejo ustrezen signal in sistem deluje brez napak.
Za terensko vožnjo se lahko ABS BMW Motorrad na ustreznih modelih preprosto izklopi s pritiskom na gumb ABS med samopreizkusom.
+ Izvedi več

Dodatne podrobnosti o tehnologiji

spinner